Η λίμνη Παραλιμνίου γέμισε και είναι πανέμορφη [drone video]

Μαγευτικό το τοπίο τις τελευταίες μερικές ημέρες στη λίμνη Παραλιμνίου.

Η λίμνη Παραλιμνίου γέμισε και είναι πανέμορφη [drone video]

Μαγευτικό το τοπίο τις τελευταίες μερικές ημέρες στη λίμνη Παραλιμνίου.

Article featured image
Article featured image

Ένας εξαιρετικής σημασίας βιότοπος ο οποίος περιβάλλεται από το Παραλίμνι, τη Σωτήρα και τη Δερύνεια και ο οποίος ως γνωστό το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί τις απαραίτητες ποσότητες νερού.

Με τη χρήση drone, το Famagusta News κατέγραψε μοναδικά πλάνα από το σημείο αναφοράς της περιοχής.

Λίμνη Παραλιμνίου / Paralimni Lake DRONE VIDEO

Μοναδικά πλάνα από τη Λίμνη Παραλιμνίου με το drone του Famagusta.News #paralimni #drone Το Παραλίμνι Paralimni Municipality ParalimniMarina Protaras Page Official DJI Cyprus

Posted by Famagusta.News on Saturday, 11 January 2020


Πιο κάτω άλλο ένα εντυπωσιακό drone βίντεο που επίσης τραβήχτηκε το τελευταίο διάστημα.


Η Λίμνη Παραλιμνίου

Η Λίμνη Παραλιμνίου είναι μια φυσική εποχιακή υφάλμυρη λίμνη στο ανατολικό άκρο της Κύπρου, κοντά στην επαρχία Αμμόχωστου. Βρίσκεται στα όρια των Δήμων Παραλιμνίου, Δερύνειας και Σωτήρας και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000.

Η λίμνη εμπλουτίζεται αποκλειστικά από τις απορροές ομβρίων υδάτων κατά την χειμερινή περίοδο, κυρίως από τον χείμαρρο Πλατύ που εισρέει ανατολικά της λίμνης, ενώ την θερινή περίοδο, αποξηραίνεται. Σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις, τα ύδατα της λίμνης διοχετεύονται μέσω του καναλιού το οποίο κατασκευάστηκε την δεκαετία του 60′, σε μικρά εμπλουστιστικά φράγματα για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής. Τα πρώτα αρδευτικά κανάλια κατασκευάστηκαν το 1893.

Η λίμνη Παραλιμνίου είναι σημαντικός υδροβιότοπος της Κύπρου με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, ο οποίος όμως έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση. Μεταξύ των ειδών ξεχωρίζει ένα σπάνιο είδος νερόφιδου, το Natrix natrix cypriaca, που συναντάται μόνο στην Κύπρο και ως εκ τούτου είναι προστατευόμενο είδος. Η βλάστηση κυριαρχείται από αλλοφυτικά είδη, ενώ μεγάλος αριθμός πτηνών φιλοξενείται μόνιμα ή παροδικά στην περιοχή, με σημαντικότερο είδος το Vanellus spinosus (Πελλοκατερίνα).

Κυπριακό νερόφιδο

Το κυπριακό νερόφιδο (Natrix natrix cypriaca) είναι είδος νερόφιδου που ενδημεί στην Κύπρο. Στο παρελθόν ζούσε σε αρκετές περιοχές της Κύπρου αλλά σήμερα κινδυνεύει με οριστική εξαφάνισή. Δεν είναι δηλητηριώδες και τρέφεται με βατράχια και ασπόνδυλα. Στο Ακρωτήρι έχουν βρεθεί απολιθώματα του νερόφιδου που χρονολογούνται πριν 10000 χρόνια. Σήμερα στη Κύπρο συναντάται σε τρεις περιοχές και ο μεγαλύτερος πληθυσμός του ζει στη λίμνη Παραλιμνίου. Η ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη στις όχθες τις λίμνης, η απουσία προστασίας και διαχείρισης της περιοχής και η ανεξέλεγκτη πρόσβαση, έχει οδηγήσει τον εύθραυστο πληθυσμό του νερόφιδου στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ