Ο ρατσισμός και η «λευκή υπεροχή» των Βρετανών ευθύνεται για το #Megxit;

Άρθρο των New York Times υποστηρίζει πως οι μαύροι της Βρετανίας ξέρουν γιατί δεν άντεξε η Μέγκαν.

Article featured image
Article featured image

Ο ρατσισμός του βρετανικού κατεστημένου κρύβεται πίσω από την απόφαση της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι να παραιτηθούν από τους βασιλικούς ρόλους τους αποκαλύπτει στους New York Times μια έγχρωμη Βρεττανή δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ο βρετανικός Tύπος πέτυχε το ολοφάνερο έργο του να διώξει τη Μέγκαν, Δούκισσα του Σάσεξ, από τη Βρετανία. Ωστόσο το κομμάτι για το οποίο ίσως δεν συμφώνησε, είναι η απώλεια του πρίγκιπα Χάρι, ένα πολύ αγαπημένο βασιλικό πρόσωπο και βασικό κομμάτι της διεθνούς μπράντας της βασιλικής οικογένειας.


meghan.png



Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στους New York Times





Με πρόσφατη ανακοίνωσή τους, το ζευγάρι δήλωσε ότι θέλοντας να «χαράξουν έναν προοδευτικό νέο ρόλο» μέσα στη βασιλική οικογένεια θα «αποσυρθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και θα εργαστούν για να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι».

Ο βρετανικός Τύπος αντέδρασε με έκπληξη για την «κίνηση σοκ προς το εξωτερικό», που χαρακτηρίστηκε από «σεισμός» και «εγωιστική», έως «αδίστακτη» και «φρικτή έλλειψη κρίσης».

Αν, όμως, τα μέσα ενημέρωσης έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στις έγχρωμες κοινότητες της Βρετανίας ίσως δεν θα έβρισκαν τόσο περίεργη την δήλωση: «Με έναν νέο πρωθυπουργό, μερικές από τις ρατσιστικές δηλώσεις του οποίου θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ να κοκκινίσει, ένα Brexit που συνδέεται με τον εθνικισμό των Βρετανών και την επιθυμία να απαλλαγεί η Βρετανία από μεγάλο αριθμό μεταναστών, και μια όλο και αυξανόμενη νοσταλγία για το αυτοκρατορικό παρελθόν, πολλοί από εμάς σκέφτονται επίσης να φύγουν», σχολιάζει στους New York Times, η Αφουα Χιρς, δημοσιογράφος του Guardian, τηλεπαρουσιάστρια και συγγραφέας του βιβλίου «Brit(ish): On Race, Identity and Belonging».


106192929-1571660133550gettyimages-1176009693.jpeg


Από τα πρώτους τίτλους για την ύπαρξή της, όπως το «(σχεδόν) Straight Outta Compton», (σχεδόν «κατευθείαν από το Κόμπτον», βίαιο rap τραγούδι αφιερωμένο σε μια από τις πιο παλιές αγροτικές κοινότητες του Λος Αντζελες, που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από εγκληματικότητα) και το «εξωτικό» DNA της, η ρατσιστική μεταχείριση, που επιφυλάχθηκε στη Μέγκαν ήταν αδύνατο να αγνοηθεί.

Πέρσι τα Χριστούγεννα, η Μαρία Χριστίνα, πριγκίπισσα Μιχαήλ του Κεντ, εμφανίστηκε στην πρώτη συνάντηση της Μέγκαν με τη βασιλική οικογένεια στο Μπάκινγκχαμ φορώντας στο πέτο της μια καρφίτσα, που θεωρήθηκε ρατσιστική και για την οποία χρειάστηκε κατόπιν να απολογηθεί.


Ένας παραγωγός εκπομπής του BBC παρομοίασε το νεογέννητο μωρό του ζευγαριού με χιμπατζή (και φυσικά απολύθηκε). Και μετά ήρθε το απίστευτα γελοίο δημοσίευμα ότι το αβοκάντο που καταναλώνει η Μέγκαν -και όλοι οι millennials- είναι υπεύθυνο για μαζικές δολοφονίες. Όσο για το βιβλίο μαγειρικής που εξέδωσε στο πλαίσιο φιλανθρωπικής δράσης, αντιμετωπίστηκε σαν κάτι που βοηθάει τρομοκράτες… Όσοι ισχυρίζονται ότι οι συχνές επιθέσεις εναντίον της Μέγκαν Μαρκλ δεν έχουν καμία σχέση με τη φυλή της, δύσκολα μπορούν να εξηγήσουν γιατί γίνονται τόσες προσπάθειες να τη συνδέσουν με ιδιαίτερα ρατσιστικές μορφές εγκλήματος -τρομοκρατία και δράση συμμοριών- καθώς και το γεγονός ότι έχει δεχθεί δηλητηριώδεις επιθέσεις για πράξεις που είχαν επαινεθεί, όταν έγιναν από άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η απόφασή της να είναι αρχισυντάκτρια σ’ ένα τεύχος της βρετανικής Vogue, για παράδειγμα, καταδικάστηκε σθεναρά από μεγάλο μέρος των βρετανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αντίθεση με τη συμμετοχή του πρίγκιπα Κάρολου, και μάλιστα δύο φορές, στην έκδοση του περιοδικού Country Life, του Πρίγκιπα Χάρι σε πρόγραμμα του BBC και της Κέιτ Μίντλετον στη Huffington Post, που αντιμετωπίστηκαν με εγκωμιαστικά λόγια.


prince-harry-meghan-markle-engagment-ap-mem-171127_16x9_992.jpg


Η αντιμετώπιση που της επιφυλάχθηκε, γράφει η Αφου Χιρς «απέδειξε αυτό που πολλοί από εμάς γνωρίζαμε ανέκαθεν: Δεν έχει σημασία πόσο όμορφη είσαι, ποιον παντρεύτηκες, τι παλάτια διαθέτεις και τι φιλανθρωπίες κάνεις, πόσο πιστή είσαι, πόσα χρήματα μαζεύεις ή τι καλές πράξεις κάνεις, σε αυτή τη ρατσιστική κοινωνία, εμείς θα συνεχίσουμε να σε ακολουθούμε». Στην άκαμπτη ταξική κοινωνία της Βρετανίας, εξακολουθεί να υπάρχει βαθύς συσχετισμός ανάμεσα στο προνόμιο και τη φυλή: «Οι σχετικά λίγοι έγχρωμοι -και ακόμη λιγότεροι με καταγωγή από την Αφρική- που πέτυχαν εξέχουσες θέσεις και πλούτο στη Βρετανία, συχνά ακούμε ότι πρέπει να είμαστε «ευγνώμονες» και αν δεν μας αρέσει να φύγουμε από δω» υποστηρίζει η Αγγλίδα συγγραφέας.

Το αυτοκρατορικό παρελθόν της Βρετανίας -μια παγκόσμια δομή βασισμένη στο δόγμα της λευκής υπεροχής-, ο πρωτοπόρος ρόλος της στο εμπόριο των σκλάβων και οι ρατσιστικές ιδεολογίες που το επέτρεψαν, καθώς και οι πολιτικές πρόσληψης ανθρώπων από την Καραϊβική και την Αφρική σε δουλειές με χαμηλούς μισθούς και οι διακρίσεις εναντίον τους στην εκπαίδευση και τη στέγαση, συνεχίζονται.

Το σκάνδαλο της παράνομης απέλασης των μαύρων Βρετανών τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να ηχεί εκκωφαντικά. «Η απόφαση της Μέγκαν να ενταχθεί στην οικογένεια που είναι η συμβολική καρδιά του κατεστημένου, το οποίο είναι υπεύθυνο γι’ αυτή την συνταρακτική ιστορία» αναφέρει η Χιρς, «φάνηκε περίπλοκη σε πολλούς μαύρους Βρετανούς, καθώς αναρωτιόμασταν αν αντιλαμβανόταν πλήρως τον θεσμό, στον οποίο έμπαινε».

Το όραμα, τόσο της Μέγκαν όσο και του Χάρι για την πραγματικότητά τους, φαίνεται να είναι ξεκάθαρο. Και δεν είναι περίεργο ότι το ζευγάρι να θέλει να φύγει. Η κωδικοποιημένη δήλωση τους, άλλωστε, για το πώς θέλουν να μεγαλώσουν τον Αρτσι, «με χώρο να επικεντρωθεί στο επόμενο κεφάλαιο», αποκαλύπτει ότι θέλουν να τον προστατεύσουν από τη χολή στην οποία έχουν εκτεθεί εκείνοι. Τώρα, ο βρετανικός Τύπος, μετά τις συνεχείς επιθέσεις του στο ζευγάρι, αντιδρά σοκαρισμένος από αυτή τους την κίνηση. Αλλά οι ενδείξεις υπήρχαν από καιρό για όποιον ήθελε να τις δει. Ήταν γνωστή, για παράδειγμα, η απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν να μην δοθεί στον Αρτσι τίτλος από τη γέννησή του – κάτι που αναμένεται μεταξύ των παιδιών της βασιλική οικογένειας. Την περασμένη άνοιξη κυκλοφόρησαν φήμες ότι μπορεί να μετακόμιζαν κάπου στη Νότια Αφρική. Και τους τελευταίους μήνες, το ζευγάρι άρχισε να παρακάμπτει τα επίσημα βασιλικά κανάλια, επικοινωνώντας άμεσα με τον Τύπο – ιδιαίτερα όταν η δούκισσα είπε σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ ότι βρήκε «σκληρή» την προσαρμογή στη βασιλική ζωή, και ο Χάρι αποκάλυψε ότι η τραγική εμπειρία του θανάτου της μητέρας του, Νταϊάνα, τον έκανε να θέλει «προστατεύει» τη γυναίκα του και την οικογένειά του.



prince-harry-meghan-markle-getty.jpg



Όλα τα παραπάνω ήταν ενδείξεις ότι το ζευγάρι δεν θα ακολουθούσε τη βασιλική «επιχείρηση», ως συνήθως, μάλιστα ο τρόπος που ανακοίνωσαν την απόφασή τους να παραιτηθούν προκάλεσε πραγματική έκπληξη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η Αμουα Χιρς, όμως, δεν εξεπλάγη καθόλου: «Αυτή ήταν η πικρή σκιά του γάμου τους, εκείνη την ηλιόλουστη μέρα του Μαΐου το 2018. Πόσοι από εμάς υποψιαζόμασταν -ελπίζοντας, αλλά και αμφισβητώντας ότι κάναμε λάθος- ότι ο νέος ρόλος της Μέγκαν, ως Βρετανή αφρικανικής καταγωγής, στην πραγματικότητα θα την έκανε να βιώσει την εμπειρία του βρετανικού ρατσισμού. Και για την ειρωνεία του πράγματος, το να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, και να φύγουν σηκώνοντας δύο δάχτυλα στον ρατσισμό του βρετανικού κατεστημένου, μπορεί να είναι η πιο σημαντική πράξη βασιλικού μέλους που έχω δει ποτέ», λέει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ