6 +1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τον Αριστοτέλη Ωνάση

Ο άνθρωπος που τα ήθελε όλα γεννήθηκε σαν σήμερα (15 Ιανουαρίου 1906).

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή την επέτειο της γέννησής του φωτίζουμε 7 όχι και τόσο γνωστές πτυχές της ζωής του.

  1. Η πρώτη του δουλειά ήταν νυχτερινός τηλεφωνητής

Στο ταξίδι του στο Μπουένος Άιρες, ο Ωνάσης γνώρισε τον Χουάν Πετσάλη, Έλληνα που τον βοήθησε να μοιραστεί ένα δωμάτιο μαζί με έναν βαρκάρη-ταξιτζή που δούλευε στο λιμάνι. Μετά από διάφορες δουλειές του ποδαριού, γίνεται νυχτερινός χειριστής τηλεφωνικού κέντρου. Μαθαίνει ξένες γλώσσες ακούγοντας τις διεθνείς κλήσεις.

2. Λάνσαρε τσιγάρα για γυναίκες

Ο γιος του ευκατάστατου καπνεμπόρου μπορεί να ξεκίνησε με λίγα δολάρια στην τσέπη, όμως, σύντομα κατάφερε να αυξήσει τη χρήση εισαγόμενων ανατολίτικων καπνών στην Αργεντινή και να δημιουργήσει τη δική του μάρκα τσιγάρων, κινήσεις που του απέφεραν το πρώτο του εκατομμύριο μόλις στα 25 του χρόνια. Ως λάτρης του γυναικείου φύλου φρόντισε να δημιουργήσει ένα τσιγάρο με ροζ άκρη αποκλειστικά για κυρίες.

3. Τα πρώτα πλοία του έφεραν τα ονόματα της οικογένειάς του

Τo πρώτο του πλοίο φέρει το όνομα της αδελφής του: «Καλλιρόη». Άλλα δύο παίρνουν τα ονόματα των γονιών του. Τα «Ωνάσης - Πηνελόπη» και «Ωνάσης - Σωκράτης» ξεκινούν το ταξίδι στους εμπορικούς δρόμους της υφηλίου, καθελκύοντας τον μεγαλύτερο μύθο του εφοπλισμού στην Ελλάδα.



4. Δημιούργησε το πρώτο τάνκερ με πισίνα

Το 1938 ναυπηγεί στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το πρώτο του δεξαμενόπλοιο, το «Άριστον», εκτοπίσματος 15.000 τόνων. Είναι το μεγαλύτερο τάνκερ του κόσμου και αναμφίβολα το πρώτο τάνκερ με πισίνα.

5. «Λουζόταν» με κολόνια πριν δει την Μαρία Κάλλας

«Λουζόταν» με κολόνια πριν δει την Μαρία Κάλλας με την οποία διατηρούσε παράνομο δεσμό, ενώ ήταν παντρεμένος με την Τζάκι. Η μυρωδιά της κολόνιας ήταν αυτή που τον πρόδιδε, όποτε έλεγε ψέματα.

onasis-kallas-850.jpg


6. Η γιαγιά του ονειρεύοταν να τον δει παπά

Η γιαγιά του Γεσθημανή ήταν πολύ θρήσκα και ονειρεύοταν να δει τον εγγονό της Αριστοτέλη παπά, γι' αυτό του μάθαινε από νωρίς βυζαντινούς ψαλμούς.

7. Διαφήμιζε την επιχείρησή του πετώντας άδεια πακέτα στους δρόμους

Κρυφακούγοντας τις συνομιλίες ως νυκτερινός τηλεφωνητής συγκέντρωσε και αξιοποίησε χρήσιμες πληροφορίες, ώστε να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση εισαγωγής καπνού και κατασκευής τσιγάρων, την οποία διαφήμιζε πετώντας άδεια πακέτα στους πολυσύχναστους δρόμους του Μπουένος Άιρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ