Διεθνή
Τι βγήκε τελικά από τη διάσκεψη στο Βερολίνο
Τι λέει η Γερμανία, τι ο ΟΗΕ, τι οι ΗΠΑ, τι η Ρωσία, τι η ΕΕ, τι η Ιταλία.
Στην ανάγκη για εκεχειρία στη Λιβύη, σεβασμό του εμπάργκο όπλων και να απέχουν από παρεμβάσεις στη χώρα, συμφώνησαν οι ηγέτες.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Κορυφής του Βερολίνου σήμερα Δευτέρα, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στη Γενεύη.
Άγκελα Μέρκελ: «Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη διαμάχη για τη Λιβύη και πως πρέπει να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων. Υπήρξε συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να υποστηριχθεί η εκεχειρία στη Λιβύη.
ΓΓ του ΟΗΕ: «Όλες οι διεθνείς δυνάμεις δεσμεύθηκαν να απέχουν από παρεμβάσεις στον πόλεμο στη Λιβύη. Οι διαπραγματεύσεις για το Λιβυκό θα συνεχιστούν στη Γενεύη».
Συμμετοχή κι άλλων κρατών
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διεθνών προσπαθειών για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν αρμόδιες επιτροπές στις αρχές Φεβρουαρίου, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη τα οποία δεν συμμετείχαν στη σημερινή Διάσκεψη.
Η αισιοδοξία και οι ευχαριστίες της Γερμανίας
Η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν εν μέρει διαφορετικές πλευρές στον λιβυκό εμφύλιο, δήλωσε ωστόσο ότι τώρα η ίδια αισθάνεται ότι έχουν προσεγγίσει ο ένας τον άλλον πολύ περισσότερο από ότι πριν από δύο χρόνια. Ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα για την συνεισφορά τους τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο ΟΗΕ για την ανοικοδόμηση της χώρας και το ρόλο της Ευρώπης
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, ερωτώμενος σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ευρώπης στην κρίση της Λιβύης, τόνισε ότι οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές της διένεξης και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Στη σημασία της κατάπαυσης του πυρός ποντάρει η ΕΕ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζει ως καθοριστικής σημασίας την «επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την τήρηση του εμπάργκο όπλων».
Τόνισε, παράλληλα, πως η ΕΕ δεσμεύεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας.
Οι Αμερικανοί μιλούν για ασφαλές μέλλον, χωρίς βία και ξένη παρέμβαση
«Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς βία και ξένη παρέμβαση», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Productive dialogue in #Berlin today with my counterparts focused on finding a political solution in #Libya. We stand with the Libyan people as they work to build a secure future, free from violence and foreign interference. pic.twitter.com/Zn2jCl17Qy
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) January 19, 2020
«Ναι μεν, αλλά…» οι Ρώσσοι
«Ή διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (...) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι Ιταλοί είναι έτοιμοι για την παρακολούθηση της ειρήνης στη Λιβύη
Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης στο Βερολίνο.
«Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το "παρών" στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης. Θα πρέπει να περάσουμε από ένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να μπορέσουμε να καθορίσουμε αυτή τη δέσμευση», πρόσθεσε.