Ένα live performance… στο πάτωμα

Στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Ένα live performance… στο πάτωμα

Στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή την προσωρινή έκθεση «Zητώ μονάχα το Φως» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, ο εικαστικός PASHIAS και η ποιήτρια Δάφνη Νικήτα παρουσιάζουν ένα ζωντανό performance σε συνομιλία με έργα από την πρακτική του καλλιτέχνη Μιχάλη Μιχαηλίδη σε ένα μονοπάτι συνάντησης δημιουργών διαφορετικών μέσων έκφρασης. Το έργο θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 20:30 με διάρκεια μία ώρα και ελεύθερη είσοδο, σε επιμέλεια έκθεσης της Δρος Ελένης Σ. Νικήτα και της Κατερίνας Στεφανίδου.

Η καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Μιχαηλίδη (1923 - 2015) χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως από την δημιουργία γεωμετρικών ανάγλυφων κατασκευών σε καμβά, που του χάρισαν διεθνή αναγνώριση με την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Μπιενάλε Βενετίας το 1976. Ο Μιχαηλίδης καθορίζει αρχιτεκτονικά τον εικαστικό χώρο μέσα από την χρήση γεωμετρικών σχημάτων, κινούμενος ανάμεσα στον επίπεδο και στον ανάγλυφο χώρο, προχωρώντας από τις δύο στις τρεις διαστάσεις. Το οπτικό πεδίο του θεατή μορφοποιείται μέσα από τη συχνή χρήση του λευκού στην πρόσοψη των κατασκευών, ως την απόλυτη σύμπτυξη του χρωματικού φάσματος. Αφήνοντας το φως να πάρει την ιδιότητα του δημιουργού, η σκίαση σχηματίζει - ως ποιητική χειρονομία - την εικόνα, ανάλογα με την μεταβαλλόμενη θέση του θεατή.

Με το ζωντανό performance «Στο πάτωμα», το σώμα του εικαστικού ενοποιείται με τον οριζόντιο άξονα του αρχιτεκτονικού χώρου, ξεκινώντας από την επίπεδη διάσταση μίας πρόσοψης ή ενός αετώματος, ως στοιχεία τα οποία απεικονίζει συχνά ο Μιχαηλίδης στις κατασκευές του. Η γραφή και η φωνή της ποιήτριας Δάφνης Νικήτα αποδίδουν - μέσα από τις λέξεις - σχήμα, όγκο και χρώματα στην εικόνα του PASHIAS, παρουσιάζοντας τον αέναο διάλογο ανάμεσα στην ‘ύλη’ και το ‘πνεύμα’. Η συνεργασία της Νικήτα και του PASHIAS αποσκοπεί στην ανάδειξη των πολλαπλών διαστάσεων της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπου η διαμεσική προσέγγιση της γλυπτικής τέχνης με την τέχνη του performance και της ποίησης, προσκαλούν τον θεατή να επισκεφθεί το ιστορικό έργο μέσα από ένα νέο ‘φως’ ανάγνωσης.

* Αίθουσα Claude Monet / Λεβέντειος Πινακοθήκη
Αναστασίου Γ. Λεβέντη 5, 1097, Λευκωσία
Τηλ.: 22668838 / Ιστοσελίδα: www.leventisgallery.org

* Εικόνα: “Paper war”, Από τον PASHIAS, 2020, Δ. Βενιζέλος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ