Μ’ αυτό ασχολούνται όλοι σήμερα στην Κύπρο

Πώς εξηγείται η παράξενη λάμψη που φώτισε τον κυπριακό ουρανό.

Article featured image
Article featured image

Δεν ήταν βόας, δεν ήταν κροταλίας, ήταν μίας υψηλής φαινομενικής λαμπρότητας βολίδα, η οποία θεάθηκε να περνάει τον ουρανό της Κύπρου, λίγο μετά της 22:00 το βράδυ.

Το γεγονός βεβαίωσαν, εκτός από δεκάδες πολίτες που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την φωτεινή βολίδα να διαπερνάει τον κυπριακό ουρανό, αλλά και ο Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του οργανισμού, το εν λόγω σώμα είναι βολίδα και ανήκει στο φαινόμενο του μετέωρου.

Μετέωρο ονομάζεται στην αστρονομία κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου σε αυτή κάποιου μετεωροειδούς, δηλαδή κάποιου βραχώδους σώματος που μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά μέτρα. Η κίνηση του μετεωροειδούς με μεγάλη ταχύτητα και η τριβή της επιφάνειάς του με τα μόρια της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη εκπομπή φωτεινής ακτινοβολίας.

Τα μετέωρα διακρίνονται σε:

Διάττοντες: Κατηγορία μετεώρων πολύ μικρών διαστάσεων (περίπου όσο ένας κόκκος άμμου). Παρατηρούνται συχνότερα από όλα τα μετέωρα.

Βολίδες: Αρκετά σπάνιες. Διαρκούν περισσότερο, φωτίζουν αρκετά έντονα και συνήθως συνοδεύονται από έκρηξη.Σχετικό βίντεο που δημοσίευσε το kitasweather.com από τη στιγμή του φαινομένου, όπως καταγράφηκε στο Τρόοδος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ