8 χρόνια χωρίς τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο

Η CITY εστιάζει στις σημαντικότερες διακρίσεις του σπουδαίου αυτού κινηματογραφιστή.

Article featured image
Article featured image

Οι ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου έχουν κερδίσει τη βαθύτατη εκτίμηση σημαντικών σκηνοθετών και κριτικών κινηματογράφου. Αναπτύσσοντας ένα είδος κινηματογράφησης, αυστηρά προσωπικό, ο Αγγελόπουλος μέσα από τα φιλμ του τείνει να επιστρέφει στις ρίζες του σινεμά.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα «Μέσα από το φακό του, ο Αγγελόπουλος κοιτάει τα πράγματα σιωπηλά. Είναι το βάρος αυτής της σιωπής και η ένταση του αμετακίνητου βλέμματος της κάμεράς του, που κάνει τις ταινίες του τόσο δυνατές, που ο θεατής δεν μπορεί να αποδράσει από την οθόνη».

Σήμερα, 8 χρόνια μετά τον θάνατό του συγκεντρώσαμε τις σημαντικότερες διακρίσεις της καριέρας του.

Ο «Θίασος» (1975) υπήρξε η τρίτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και κατατάσσεται στις σημαντικότερες δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου με μεγάλη αίσθηση και στο εξωτερικό. Το φιλμ απέσπασε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1975. Σε διεθνές επίπεδο αναδείχθηκε ως η καλύτερη ταινία της δεκαετίας 1970-1980 από την Ένωση Κριτικών της Ιταλίας, ενώ διακρίθηκε επίσης στα Φεστιβάλ των Καννών, του Βερολίνου, στο Βρετανικό Φεστιβάλ, αλλά και στο φεστιβάλ Kinema Jumpo στην Ιαπωνία.

thiasos.jpg

Ο «Μεγαλέξαντρος» (1980) μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές ταινίες σε διάρκεια (4 ώρες) έλαβε το βραβείο FIPRESCI και το ειδικό βραβείο της επιτροπής το 1980 στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, καθώς και 5 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

MV5BZmVmM2VlZWYtMjdiZS00NmUzLTg5MjYtYjM3OWIxYWE4ODNkXkEyXkFqcGdeQXVyMzIwNDY4NDI@._V1_.jpg


Η δραματική ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984) απέσπασε βραβείο σεναρίου και Fipresci στο Φεστιβάλ των Καννών (1984) και έξι κρατικά βραβεία στο Φεστιβάλ Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το «Τοπίο στην Ομίχλη» (1988) έλαβε το Αργυρό Λιοντάρι Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα του.

Το Βλέμμα του Οδυσσέα (1995), μία από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, σύμφωνα με το περιοδικό Time, έλαβε το Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, βραβείο της FIPRESCI (1995), Critics Award στο Γαλλικό συνδικάτο ταινιών και Ευρωπαϊκή αργυρή κορδέλα.

gaze.jpg



Στο ευρύ κοινό έγινε ιδιαίτερα γνωστός με την ταινία του «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα» (1998), η οποία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα και το Οικουμενικό βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών (1998) και 7 βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

maxresdefault (1).jpg


Προσωπικά, έχει λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων, όπως το βραβείο «Αλεξάνταρ Λίφκα» του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πάλιτς για το σύνολο του έργου του (2006), Xρυσό Μετάλλιο του ιδρύματος Circulo de Bellas Artes της Mαδρίτης, Ανώτατη Διάκριση της Χρυσής Σφραγίδας από τη Γιουγκοσλαβική Κινηματοθήκη, Life Time Achievement Award (Napoli Film Festival), καθώς και πολλά ακόμα βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ