Τι είναι η αισθητή θερμοκρασία (ή δείκτης ψυχρότητας) που μπέρδεψε τους αναγνώστες;

Σε πρόσφατή ανάρτησή μας στη CITY γράψαμε πως την Παρασκευή η αισθητή θερμοκρασία, στις κορυφές του Τροόδους, θα είναι -20 βαθμούς κελσίου και κάποιοι νόμισαν πως θα γίνουμε Σιβηρία.

Τι είναι η αισθητή θερμοκρασία (ή δείκτης ψυχρότητας) που μπέρδεψε τους αναγνώστες;

Σε πρόσφατή ανάρτησή μας στη CITY γράψαμε πως την Παρασκευή η αισθητή θερμοκρασία, στις κορυφές του Τροόδους, θα είναι -20 βαθμούς κελσίου και κάποιοι νόμισαν πως θα γίνουμε Σιβηρία.

Article featured image
Article featured image

Πιο συγκεκριμένα, το δελτίο του kitasweather.com που εκδόθηκε στις 22/1 έλεγε πως την Παρασκευή, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος αλλά θα είναι ψυχρός για την εποχή, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, διευκρινίζοντας πως ένεκα της κορύφωσης των ψυχρών αερίων μαζών κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και λόγω του ενισχυμένου βόρειο ανέμου, αναμένουμε να σημειωθούν οι χαμηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες για τον φετινό χειμώνα.

Γι’ αυτό το λόγο, οι αισθητές θερμοκρασίες θα είναι αρκετά πιο κάτω, κυρίως στις περιοχές όπου θα πνέουν οι ισχυρότεροι άνεμοι. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους για παράδειγμα κατά τις αυγινές ώρες, η αισθητή θερμοκρασία θα είναι -20 βαθμούς περίπου.

Διαβάζοντας την είδηση, πολλοί από τους αναγνώστες θεώρησαν είτε πως κάτι κάναμε λάθος, είτε ότι τους κοροϊδεύουμε, είτε πως η Κύπρος θα γίνει Σιβηρία εν μία νυκτί και στο Τρόοδος θα μεταναστεύσουν πιγκουίνοι και πολικές αρκούδες.


1.jpg

2.png

3.png


Λίγοι ήταν αυτοί που αντιλήφθηκαν πραγματικά τη διαφορά της αισθητής θερμοκρασίας των -20 βαθμών κελσίου, από την πραγματική θερμοκρασία που μετρά το θερμόμετρό. Για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, επικοινωνήσαμε με το kitasweather.com, και του ζητήσαμε να μας εξηγήσει με απλά λόγια τι σημαίνει όταν λέμε αισθητή θερμοκρασία και ποια η διαφορά της από την πραγματική.


Τι είναι ο δείκτης ψυχρότητας (wind chill) και πως μας επηρεάζει:

O δείκτης ψυχρότητας είναι ορολογία που χρησιμοποιείται συχνά από τους μετεωρολόγους. Αυτή η θερμοκρασία δεν είναι η θερμοκρασία που αναγράφεται πάνω στα θερμόμετρα, αλλά η θερμοκρασία που νιώθει το ανθρώπινο κορμί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Κατά τις πολύ ψυχρές ημέρες όπου παρατηρούνται ενισχυμένοι άνεμοι, η αισθητή θερμοκρασία (δείκτης ψυχρότητας/wind chill) είναι πολύ χαμηλότερη και αυτό οφείλεται στο ότι ο ενισχυμένος άνεμος απομακρύνει το λεπτό στρώμα θερμού αέρα που καλύπτει το σώμα μας, κάνοντας την αισθητή θερμοκρασία πιο χαμηλή καθώς ψύχεται το σώμα.

Όσο πιο δυνατός είναι ο άνεμος, τόσο περισσότερη θερμότητα χάνεται από το ανθρώπινο σώμα και για αυτό αισθανόμαστε περισσότερο κρύο.

Στον πιο κάτω πίνακα βλέπετε πως διαμορφώνεται ο δείκτης ψυχρότητας (wind chill) βάσει της θερμοκρασίας αέρα που επικρατεί αλλά και της έντασης του ανέμου, ενώ παρατίθενται και οι επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει.

Να σημειώσουμε ότι οι επιπτώσεις αυτές αλλά και το πόσο κρύο νιώθουμε εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους όπως η ηλικία, η φυσική υγεία, η ενδυμασία και άλλοι παράμετροι που μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

82862310_617152135731509_2484620992844922880_n.jpg


Στην περίπτωση της πρόγνωσης του Kitasweather ότι ο δείκτης ψυχρότητας θα κυμανθεί γύρω στους -20 βαθμούς Κελσίου στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους προκύπτει από την θερμοκρασία αέρα της περιοχής που αναμένεται (γύρω στους -7 βαθμούς Κελσίου) αλλά και στους ενισχυμένους ανέμους (που θα φτάνουν ή/και θα ξεπερνούν τα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα).

Βάσει και της κλίμακας των επιπτώσεων, η περιοχή του Τροόδους θα βρίσκεται στην δεύτερη κλίμακα (δείκτης ψυχρότητας από -10 έως -25 βαθμούς Κελσίου), όπου υπάρχει ρίσκο κρυοπαγήματος εάν κάποιος εκτεθεί για περίπου 30 λεπτά κάτω από τις συνθήκες που προαναφέραμε. ­

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ