Οι (άλλοι) πύργοι της Λεμεσού που… καταρρέουν

Κατά μήκος του παραλιακού μετώπου οι ναυαγοσωστικοί πύργοι της πόλης μοιάζουν με σπίτια-φαντάσματα.

Article featured image
Article featured image

Σπασμένα παράθυρα, σκουριασμένες βάσεις, πόρτες φουσκωμένες από την υγρασία, φθαρμένες καλωδιώσεις, τρύπιες οροφές που μπάζουν και ολισθηρές σκάλες, επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων που τις χρησιμοποιούν.

Μερικές μέρες πριν, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook φωτογραφίες από τον ναυαγοσωστικό που βρίσκεται απέναντι από το Αθλητικό Κέντρο του ΓΣΟ στη Λεμεσό, σημειώνοντας πως «είναι ντροπή σε μία πόλη που ξεφυτρώνουν καθημερινά ουρανοξύστες και συνεχώς εκπονούνται μεγαλεπήβολα έργα ανάπτυξης, να υπάρχουν αυτά τα εκτρώματα σε κεντρικές παραλίες του Δήμου Λεμεσού […]».

Ενώ σε συνέχεια των πιο πάνω, ο ΠΣΕΝ ανέφερε πως υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι από το Υφυπουργείο Τουρισμού για έργα προστασίας της παραλίας –σε αυτά περιλαμβάνονται και οι ναυαγοσωστικοί πύργοι- το οποίο κανένας από τους Δήμους της ευρύτερης Λεμεσού δεν διεκδίκησε.



Ο Κύρος Συμεού, Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΣΕΝ, μιλώντας στη CITY, ανέφερε πως οι ναυαγοσώστες, όχι μόνο της Λεμεσού, αλλά και της Πάφου, καλούνται να εργαστούν σε συνθήκες τριτοκοσμικές που αναμφίβολα δεν αρμόζουν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος που περηφανεύεται συνεχώς για την πορεία ανάπτυξής του.

«Σχεδόν σε όλη την ακτογραμμή της Λεμεσού η κατάσταση των ναυαγοσωστικών πύργων είναι παρόμοια με αυτή του πύργου στις φωτογραφίες, πιο συγκεκριμένα οι πύργοι ΛΕΜ15, ΛΕΜ14, ΛΕΜ0, ΛΕΜ13 και ΛΕΜ12, κανονικά θα έπρεπε να θεωρηθούν ακατάλληλοι και να κλείσουν, για να αντικατασταθούν από καινούργιους», σημειώνει.

Το ζήτημα, όπως ξεκαθαρίζει, δεν αφορά μόνο το Δήμο Λεμεσού, αλλά και άλλους δήμους της πόλης, όπως ο Δήμος Αγίου Αθανασίου, «αυτό είναι και ένα από τα προβλήματα που δεν προχωρούν σε βασικές επιδιορθώσεις οι δήμοι, αφού υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα ως προς το ποιον βαραίνουν οι ευθύνες», αναφέρει ο κος Συμεού.

pirgoi.jpg


pirgoi3.jpg


«Οι πύργοι φτιάχτηκαν πριν περίπου 15 χρόνια και από τότε το μόνο που γίνεται από τους Δήμους είναι κάποιες μικροεπιδιορθώσεις και κάποια μπαλώματα, για να μπορούν να λειτουργήσουν το καλοκαίρι. Ουσιαστικές εργασίες επιδιόρθωσης δεν έγιναν ποτέ μέχρι σήμερα, γι’ αυτό και οι φθορές είναι τόσο έντονες», τονίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου, αναφέροντας μάλιστα πως ουκ ολίγες φορές οι ίδιοι οι ναυαγοσώστες αναγκάζονται να αναλάβουν με δικά τους έξοδα να επιδιορθώσουν ζημιές και φθορές στους πύργους.

pirgoi1.jpg


Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη CITY ο κος Συμεού, παρότι στις υπηρεσίες και στον εξοπλισμό οι Κύπριοι ναυαγοσώστες δεν υστερούν, το πρόβλημα με τη συντήρηση και την καταλληλόλητα των πύργων είναι τεράστιο. «Στο εξωτερικό οι πύργοι κατ’ αρχάς είναι στρογγυλοί και όχι τετράγωνοι, για να υπάρχει περιμετρική όραση της παραλίας και των λουόμενων, ενώ είναι εφοδιασμένοι με κεντρικό ασύρματο που είναι συνδεμένος με όλους τους άλλους πύργους. Παράλληλα οι πύργοι στο εξωτερικό είναι χτιστοί και όχι όπως οι δικοί μας, οι οποίοι είναι φτιαγμένοι από ξύλο και σίδερο, υλικά που φθείρονται εύκολα και χρειάζονται μεγάλη συντήρηση.

pirgoi4.jpg


Προς το παρόν, όπως ξεκαθάρισε ο Κύρος Συμεού, ο ΠΣΕΝ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις Επαρχιακές Διοικήσεις Λεμεσού και Πάφου, αφού και οι ναυαγοσώστες της Πάφου αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ωστόσο οι μόνοι που μπορούν να επέμβουν και να λύσουν το πρόβλημα είναι οι εκάστοτε Δήμοι, καθώς είναι υπό την ευθύνη τους.

Η θέση του Δήμου Λεμεσού

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, κος Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος γνώριζε το πρόβλημα, μας ενημέρωσε πως βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αναβάθμισης των πύργων που ανήκουν στην εμβέλειά του, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέχρι τον Μάϊο.

Σύμφωνα με το όσα ανέφερε στη CITY ο Δήμαρχος, οι εργασίες αναβάθμισης αφορούν είτε αντικατάσταση πύργων, είτε αναβάθμισή τους εκ βάθρων, είτε επιδιορθώσεις, όπου χρειάζεται.

Σε σχέση με το κονδύλι του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, ο κος Νικολαΐδης ξεκαθάρισε πως βρίσκετε ήδη σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υφυπουργείο εδώ και λίγο διάστημα για τη λήψη του ποσού που αναλογεί στο δήμο Λεμεσού, ποσό, ωστόσο, που θα καλύψει ένα μέρος των αναγκών και όχι εξ ολοκλήρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ