Το νέο κτίριο της Βουλής θα είναι όντως παλάτι

Δεν μιλούσε μεταφορικά ο Δημήτρης Συλλούρης όταν αποδοκίμαζε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρη Λαμπριανίδη, για την αντίθεσή του στο κτίσιμο της νέας βουλής.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Παλάτι της Αικατερίνης, Αγία Πετρούπολη




Τον περασμένο Νοέμβριο η βουλευτής των Οικολόγων Έφη Ξάνθου δημοσίευσε βίντεο -από την αίθουσα της βουλής- με τον Δημήτρη Συλλούρη να αποδοκιμάζει τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρη Λαμπριανίδη, επειδή ο δεύτερος αντέδρασε στην απουσία προσβασιμότητας στα έδρανα, λέγοντάς του ούτε λίγο ούτε πολύ πως αφού ήταν εξ αυτών που δεν ήθελαν παλάτια (σ.σ το νέο κτήριο της βουλής), να μην αντιδρά που το παλιό δεν έχει τα αυτονόητα.

Το βίντεο έγινε viral, ωστόσο, όλοι ή σχεδόν όλοι, θεωρήσαμε πως ο χαρακτηρισμός του Προέδρου της Βουλής «παλάτια» για το νέο κτήριο, ήταν μια ειρωνική μεταφορά.

Νομίζαμε, μέχρι πρότινος όπου και έγινε γνωστό το ποσό που θα πληρώσει το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι, δηλαδή εμείς, για την ανέγερση του νέου κτηρίου της βουλής και του Αρχαιολογικού Πάρκου εντός.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών το εκτιμώμενο κόστος θα ανέλθει στα €95.000.000, με την εκτιμώμενη αξία να περιλαμβάνει το κόστος για την ετοιμασία και ολοκλήρωση όλων των μελετών και επίβλεψη του έργου, η κατασκευαστική αξία για την ανέγερση του νέου κτηρίου και του Αρχαιολογικού Πάρκου και το κόστος για τη μετέπειτα συντήρηση του έργου για δέκα έτη.


cache_728x3000_Analog_medium_533339_42888_3052018.jpg

005_mak_neou4.jpg

Μακέτες από το νέο κτίριο της βουλής


Σημειώνεται ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων προκήρυξε στις 17 Ιανουαρίου 2020 διαγωνισμό για την ανέγερση του νέου κτηρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Αρχαιολογικού Πάρκου στον Λόφο Αγίου Γεωργίου. Η προθεσμία υποβολής Προσφορών ορίστηκε η 13η Μαΐου 2020.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η μελέτη, κατασκευή και η συντήρηση του κτηρίου/κτηρίων και άλλων εργασιών που απαιτούνται για την κάλυψη των στεγαστικών και άλλων αναγκών του νέου κτηρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων και η διαμόρφωση του Αρχαιολογικού Πάρκου στον Λόφο Αγίου Γεωργίου, με τις συναφείς σε αυτό κτηριακές εγκαταστάσεις, υποδομές και εξωτερικές εργασίες.

Ο χρόνος αποπεράτωσης των κατασκευαστικών εργασιών, η οποία περιλαμβάνει και την ετοιμασία και ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μελετών του έργου, είναι 54 μήνες και η διάρκεια της Συντήρησης δέκα έτη, από την ημερομηνία παραλαβής του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ