Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την προστασία του κυπριακού κέδρου

Υπάρχουν (ευτυχώς) και τέτοιες ειδήσεις!

Article featured image
Article featured image

«Όχι δεν είναι καπνός, δεν είναι πυρκαγιά, αλλά ομίχλη, πίσω από τα κυπριακά κέδρα», μας ενημερώνει μια ωραία ανάρτηση το Τμήμα Δασών, δίνοντάς μας παράλληλα μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τον έργο που ολοκληρώνεται τον προσεχή Αύγουστο, σε σχέση με την προστασία του κυπριακού κέδρου.

Το ενδημικό κυπριακό κέδρο (Cedrus brevifolia) είναι ένα από τα συνολικά τέσσερα είδη που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κυπριακό κέδρο, γνωστό από την αρχαιότητα, αναφέρεται από το Θεόφραστο και Πλίνιο ως ένα πολύ σημαντικό δασικό δέντρο της τότε εποχής.

Για την προστασία του κυπριακού κέδρου, το Τμήμα Δασών μαζί με το Πανεπιστήμιο Frederick και το Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου προβαίνουν στην υλοποίηση του έργου με "Ολιστική διαχείριση του οικοτόπου προτεραιότητας 9590* στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 Κοιλάδα Kέδρων-Κάμπος" (Ακρωνύμιο: LIFE-KEDROS, LIFE15 NAT/CY/000850) το υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Το έργο ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2016 και θα ολοκληρωθεί την 31η Αυγούστου 2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.413.304 ευρώ, εκ των οποίων 968.330 ευρώ (68,6% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού) χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Το έργο χαρακτηρίζεται ως έργο εφαρμογής με στόχο την ολοκληρωμένη και αειφόρο διαχείριση και προστασία του οικότοπου "9590* Δάση Cedrus brevifolia", τόσο εντός των ορίων φυσικής εξάπλωσής του (περιοχή του δικτύου Natura 2000 Κοιλάδα Kέδρων-Κάμπος) όσο και εκτός.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο θα βρείτε εδώ:

http://life-kedros.eu/index.html

Φωτογραφία: Γιώργος Α. Κωνσταντίνου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ