Έτοιμη να πληρώσει 10 δισ. δολάρια αποζημιώσεις η Bayer, για καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο

Χιλιάδες οι αγωγές για καρκίνους.

Article featured image
Article featured image

Σε μια προσπάθεια να διευθετήσει δεκάδες χιλιάδες αγωγές για το ζιζανιοκτόνο Roundup, η Bayer είναι έτοιμη πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, δικηγόροι της Bayer αποκάλυψαν πως η εταιρεία προετοιμάζεται να καταβάλει, αθροιστικά, 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αποζημίωση καταναλωτών που διαγνώστηκαν με καρκίνο και έχουν ήδη καταθέσει αγωγές, ενώ άλλα δύο δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για τυχόν μελλοντικές αγωγές.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται πως η έκθεσή τους στο ζιζανιοκτόνο τους προκάλεσε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, την ίδια ώρα που η Bayer επιμένει ότι το Roundup δεν είναι καρκινογόνο. Ωστόσο, οι ενάγοντες παραπέμπουν σε μελέτες που συνδέουν την ουσία γλυφοσάτη με το λέμφωμα non-Hodgkin's.

Το ζιζανιοκτόνο το παρήγαγε ο όμιλος αγροχημικών Monsanto που εξαγοράστηκε από την Bayer. Όταν έγινε η εξαγορά έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η μετοχή της Bayer είχε πέσει κατά 23% αλλά μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για πιθανό εξωδικαστικό συμβιβασμό, η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε έως και κατά 3,9%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο.

Ο αριθμός των αγωγών σχετικά για το Roundup αυξήθηκε κατακόρυφα, μετά από μία ακόμα δικαστική απόφαση που επιδίκασε σε ενάγοντες σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Bloomberg / LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ