Τι ζητά ο Πτηνολογικός σε σχέση με τα νεκρά φλαμίνγκο στην Αλυκή

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Albert Stoecker


Ο θάνατος 20 και πλέον Φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας είναι ένα ανησυχητικό συμβάν.

Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για δηλητηρίαση από μόλυβδο, καθώς στα στομάχια των νεκρών πουλιών βρέθηκαν σφαιρίδια. Απαιτούνται περισσότερες εξετάσεις που θα καταδείξουν τα επίπεδα τοξικότητας και κατά πόσο αυτά ήταν θανατηφόρα για τα πουλιά.


Δυστυχώς, πρόκειται για ένα συμβάν το οποίο απασχόλησε επανειλημμένα τον Πτηνολογικό και τις αρχές στο παρελθόν, εξαιτίας της παρουσίας σφαιριδίων από μόλυβδο στις όχθες της Αλυκής. Όταν η στάθμη του νερού αυξηθεί, πλημμυρίζουν περιοχές που επηρεάστηκαν από την παρουσία του σκοπευτηρίου που λειτουργούσε παλαιότερα στην περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα Φλαμίνγκο να εκτίθενται στην παρουσία σφαιριδίων στη λάσπη καθώς αυτά ψάχνουν για τροφή. 

5658DE65-19DD-4459-9168-19A25AA5992D.jpeg
Φωτογραφία: ΚΥΠΕ


Υπενθυμίζεται  ότι ο μόλυβδος είναι εξαιρετικά τοξικός όχι μόνο για τα πουλιά, αλλά και για τα εδάφη και τα νερά μας, και κατ’ επέκταση την ανθρώπινη υγεία. Η χρήση σφαιριδίων από μόλυβδο απαγορεύεται στην Κύπρο σε ακτίνα 300 μέτρων από υγρότοπους, αλυκές και φράγματα.   

Ο Πτηνολογικός βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρχές ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου των πουλιών και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προς αποφυγή τέτοιων θλιβερών συμβάντων στο μέλλον. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ