Εσύ είσαι ελεύθερος;

Μετά από ενάμιση μήνα στην Ινδία θα ήθελα να μοιραστώ κάτι μαζί σου. Μπορείς να είσαι ελεύθερος, φτάνει να μάθεις να ελέγχεις το μυαλό σου. Γιατί αυτό και συγκεκριμένα οι σκέψεις σου είναι η πηγή της ελευθερίας σου. Δεν φαντάζει άνθρωπος ελεύθερος αν ο ίδιος δεν κατακτήσει πρώτα τον ίδιο του τον εαυτό.

Article featured image
Article featured image

Ο απλός τρόπος ζωής που είχα εκεί με έκανε να καταλάβω πως είμαστε δεμένοι με τα υλικά μας αγαθά, τους ανθρώπους ή τις καταστάσεις, χωρίς να καταλαβαίνουμε τι τελικά χρειαζόμαστε απ’ όλα αυτά για να είμαστε ολοκληρωμένοι. Η επικέντρωσή μας στην κατάκτηση ή τη διατήρηση αυτών, πολλές φορές μπορεί να μας στερήσει τις εμπειρίες που είναι πραγματικά σημαντικές για τον καθένα. Με αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε αχρείαστα θέματα ή καταστάσεις και να χάνουμε τις καθημερινές ευκαιρίες γύρω μας. Η πραγματική ευτυχία έρχεται μέσα από την απελευθέρωση του μυαλού από το τις διάφορες συνδέσεις μας (με αντικείμενα, ανθρώπους ή καταστάσεις) και τις επιθυμίες μας.

Τι εννοώ όταν λέω επιθυμίες;

Φαντάσου ένα παιδί που θέλει ένα παιχνίδι. Ο γονέας αγοράζει το παιχνίδι. Τι γίνεται μετά; Το παιδί θέλει κάποιο άλλο παιχνίδι. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ενήλικες. Πάντα θέλουμε κάτι άλλο, περισσότερα χρήματα, πιο μεγάλο σπίτι, καινούργιο αυτοκίνητο, έναν καλύτερο σύντροφο, περισσότερα ταξίδια ή το καινούριο μοντέλο κινητού. Όταν νιώθεις πως χρειάζεσαι κάτι που δεν έχεις τότε βιώνεις τον πόνο ή τη θλίψη. Η ιδέα του ότι δεν είσαι αρκετός/ή μπορεί να σε καθηλώσει. Πού σταματά αυτό; Μόνο όταν εσύ αποφασίσεις να πάρεις τον έλεγχο των σκέψεών σου.

Εδώ είναι που η συμβουλευτική, ο διαλογισμός και η άσκηση λαμβάνουν θέση. Για να σε στηρίξουν να κυριαρχήσεις τον εαυτό σου. Μόνο τότε μπορείς να νιώσεις την ελευθερία μέσα σου. Μέσα από τη συμβουλευτική διαδικασία μπορείς να δημιουργήσεις τη συνειδητή σου πορεία στη ζωή, αποβάλλοντας τα εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια που σε σταματούν από το να κατακτήσεις τους στόχους σου. Η καθημερινή άσκηση του διαλογισμού μπορεί να σε βοηθήσει να παρατηρείς τις σκέψεις σου και έτσι να αποταυτιστείς από αυτές. Ενώ, τέλος, η καθημερινή άσκηση, θα δημιουργήσει τη φυσική και ψυχική κατάσταση στο να εκπληρώσεις τους στόχους σου.

Τα αποτελέσματα είναι απλά απερίγραπτα. Φαντάσου τον εαυτό σου να νιώθει επιτέλους ολόκληρος και σε μια κατάσταση ευδαιμονίας. Όταν βιώνεις αυτά τα συναισθήματα τότε μπορείς να δημιουργήσεις και τον τρόπο ζωής που επιλέγεις, μόνο που αυτή τη φορά θα είναι από μια διαφορετική οπτική γωνία. Αντί να σκέφτεσαι τι μπορείς «να πάρεις», θα επικεντρώνεσαι στο τι μπορείς «να δημιουργήσεις ή να ζήσεις». Θα ελκύεις τους ανθρώπους γύρω σου γιατί η ενέργεια σου θα είναι ψηλή και θα θέλουν να το μοιραστούν μαζί σου. Παράλληλα, οι «επιθυμίες» σου πλέον θα έρχονται μέσα από την αγάπη, και όχι από το «εγώ», έτσι δεν θα έχει σημασία το αποτέλεσμα αλλά η εμπειρία. Πάντα θα είσαι νικητής.

Πάρε τον χρόνο σου και σκέψου πώς θα άλλαζε η ζωή σου αν κατάφερνες να ελέγχεις τις σκέψεις σου; Πόση περισσότερη χαρά θα βίωνες; Πόση περισσότερη ενέργεια θα είχες για σένα και την προσωπική σου αυτοπραγμάτωση;

Στην τελική, όλοι θέλουμε να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Λοιπόν, σταμάτα να προσπαθείς να δημιουργείς ή να ψάχνεις όλα τα άλλα για να νιώσεις την ευτυχία και ξεκίνα να συνειδητοποιείς ότι η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου. Όλα τα άλλα θα πάρουν τον δρόμο τους μόλις εσύ ξεκινήσεις να αξιοποιείς τη δύναμη της συγκέντρωσης και της λογικής σου. Τότε θα ζεις ελεύθερα.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς μπορείς να ζεις με περισσότερη ελευθερία και προσωπική ευτυχία, τότε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου για να κλείσεις μια δωρεάν συνάντηση ενημέρωσης για το θέμα αυτό.

Άννα Μιχαήλ MSc, CPC

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Εμψύχωσης Ζωής

anna@mind-set.life

0035799295550

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ