Έχεις δεχθεί κι εσύ κλήση από εξωτερικό τις τελευταίες ώρες;

Κτυπά το τηλέφωνο και βλέπεις ξαφνικά έναν άγνωστο αριθμό εξωτερικού. Απαντάς και στην άλλη άκρη του τηλεφώνου είναι κάποιος που μιλά σπαστά αγγλικά ή σπαστά ελληνικά.

Article featured image
Article featured image

Σου συστήνεται ως μηχανικός εταιρείας (π.χ. της Cyta), και προσφέρεται να βοηθήσει στην επίλυση υποτιθέμενων προβλημάτων ασφάλειας.

Στη συνέχεια, αν «τσιμπήσεις», θα σε οδηγήσει σε ιστοσελίδα, μέσω της οποίας αποκτά απομακρυσμένη πρόσβαση.

Στη συνέχεια, οι επιτήδειοι ζητούν την ενεργοποίηση συγκεκριμένου συνδέσμου (link), που στην ουσία αποτελεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μπλοκάρει όλες τις λειτουργίες του υπολογιστή.

Ζητούν στοιχεία πιστωτικών καρτών κτλ για δήθεν εκτέλεση της εργασίας, με το πρόσχημα ανάγκης πληρωμής κάποιου ποσού για ξεκλείδωμα του υπολογιστή.

apati tilefwno 1.png


Σε σχέση με τα εν λόγω κρούσματα, η Cyta ενημερώνει για νέο σοβαρό περιστατικό που αφορά προσπάθειες παραπλάνησης των πελατών της, αλλά και του κοινού γενικά, από επιτήδειους, οι οποίοι διενεργούν κλήσεις με ψεύτικους αριθμούς από το εξωτερικό προς ανυποψίαστους συνδρομητές. Οι ενοχλητικές κλήσεις παρουσιάζονται με ανύπαρκτους αριθμούς, κάτι που αποτελεί συνήθη τακτική σε παρόμοια περιστατικά απάτης.

Η Cyta συστήνει στο κοινό να είναι προσεκτικό και συμβουλεύει τους αποδέκτες κλήσεων από άγνωστους αριθμούς του εξωτερικού:

  • να μην ανταποκρίνονται
  • να μην δίνουν τα προσωπικά τους ή άλλα στοιχεία, σε καμία περίπτωση
  • να ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες αρχές και τον τηλεπικοινωνιακό παροχέα τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ