Πόσο θα κοστίσει στον Χάρι και την Μέγκαν η παραίτησή τους

Δεν θα πεινάσουν, αλλά εφεξής ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους θα ανέβει κατακόρυφα.

Article featured image
Article featured image


Μετά από έξι εβδομάδες στον Καναδά, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ επέστρεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχοντας πάρει μία απόφαση που έπεσε χθες σαν «κεραυνός εν αιθρία» στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, και που αναμένεται να κοστίσει οικονομικά στους ίδιους.

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσσεξ αιφνιδίασαν όπως φαίνεται ακόμα και την ίδια τη Βασίλισσα Ελισάβετ, όταν ανακοίνωσαν μέσω Instagram πως θα αποσυρθούν από τα καθήκοντα της βασιλικής οικογένειας και θα εργαστούν για να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, μοιράζοντας τον χρόνο τους μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και «βόρειας Αμερικής».


MeghanHarryArchie1.jpgΜαζί με τα καθήκοντα όμως, το ζευγάρι θα πρέπει να αποχαιρετήσει και μία σειρά από πριγκιπικά προνόμια και εισοδήματα, καθώς και την 24ωρη προστασία από ομάδες ασφαλείας, «ίσως ακόμα και τους τίτλους ευγενείας» σημειώνουν οι Times του Λονδίνου στην πρώτη ανάλυσή τους μετά την απρόσμενη απόφαση του ζευγαριού.

Προς το παρόν, το συντριπτικό μέρος του εισοδήματός τους, τους δίνεται για τα επίσημα καθήκοντα από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, πατέρα του Χάρι. Αξιωματούχοι του παλατιού που επικαλούνται οι Times δήλωναν χθες ότι πλέον είναι αβέβαιο αν αυτή η τεράστια οικονομική υποστήριξη εκατομμυρίων λιρών θα συνεχιστεί μετά την εθελούσια απομάκρυνσή τους. Αν και τα ακριβή ποσά δεν αποκαλύπτονται, οι Times αναφέρουν πως ο Κάρολος προσφέρει περίπου 5 εκατομμύρια λίρες, σε ετήσια βάση, στους δύο γιους του, Γουίλιαμ και Χάρι.

Ο Χάρι και η Μέγκαν, υποστηρίζουν ότι μόνο το 5% του κόστους για τις δραστηριότητές τους καλύπτεται από την ετήσια επιχορήγηση των 82 εκατομμυρίων λιρών που λαμβάνει κάθε χρόνο η Βασίλισσα και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας που έχουν επίσημα καθήκοντα.

Το ερώτημα παραμένει αν θα εξακολουθούν να υποστηρίζονται από αυτά τα κονδύλια και από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας που φροντίζει για την κάλυψη του υπόλοιπου 95%. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που το ζευγάρι διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να εργάζεται για την βασιλική οικογένεια όποτε καλείται να το πράξει.harry-meghan-gettyimages-1055638590.jpgΝοίκι για το Frogmore Cottage;

Το Παλάτι εξέφρασε διπλωματικά την έντονη αντίθεσή του, σχολιάζοντας πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα και οι Times θεωρούν πιθανό, η τριμελής οικογένεια να αναγκαστεί να πληρώσει ακόμα και νοίκι για την πριγκιπική κατοικία στο Frogmore Cottage του Ουίνδσορ που ανακαινίστηκε πρόσφατα με χρήματα φορολογούμενων Βρετανών. «Αν πάψουν να είναι ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας και ακολουθήσουν επαγγελματικά εγχειρήματα που το Παλάτι θεωρήσει ακατάλληλα, θα μπορούσαν να χάσουν τους τίτλους ευγενείας», σημειώνουν οι Times υπενθυμίζοντας την περίπτωση της Δούκισσας του Γιορκ, Σάρα, που έχασε τον δικό της τίτλο μετά το διαζύγιό της από τον πρίγκιπα Άντριου.GettyImages-1052577836.jpg
Η «ανεξάρτητη» περιουσία του Χάρι και της Μέγκαν

Το ζευγάρι ωστόσο δεν φαίνεται να ανησυχεί καθώς έχει μία τεράστια, δική του περιουσία. Μόνο η προσωπική περιουσία του πρίγκιπα Χάρι εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια λίρες.

Μέσω του γιου τους, Άρτσι, η οικογένεια δικαιούται και ένα τεράστιο ποσό από τα 70 εκατομμύρια λίρες που η βασίλισσα έχει εξασφαλίσει για τα δισέγγονά της ενώ μαζί με τον αδελφό του Γουίλιαμ, ο Χάρι δικαιούται και ακίνητα αξίας 14 εκατομμυρίων λιρών. Τα δύο αδέλφια έχουν επίσης κληρονομήσει το 75% από την περιουσία της μητέρας τους Νταϊάνα που άφησε και τα πολύτιμα κοσμήματα στους δύο γιους της. Η 38χρονη Μέγκαν έχει επίσης συγκεντρώσει μία μεγάλη περιουσία από την επιτυχημένη καριέρα της στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, με εισοδήματα 333.000 λιρών ετησίως, για κάθε μία από τις εφτά σεζόν της σειρά Suits που συμμετείχε, και μέσα από την οποία έγινε διεθνώς γνωστή. Έχει επίσης βγάλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από εμφανίσεις σε ταινίες και διαφημιστικές καμπάνιες κολεξιόν.


GettyImages-995578182.jpg«Αντίο» 24ωρη ασφάλεια;
Χρήματα φορολογούμενων καλύπτουν και το άγνωστο αλλά οπωσδήποτε υπέρογκο ποσό για την αστυνομική προστασία τους. Ο Δούκας και η Δούκισσα θεωρούν πως η ασφάλειά τους θα πρέπει να εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το βρετανικό κράτος αλλά με την αλλαγή στάτους για τον Χάρι και τη Μέγκαν, θεωρείται πολύ πιθανό να αλλάξει και το καθεστώς φύλαξής τους. Κατά το παρελθόν, πηγές της αστυνομίας έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη δυσθυμία τους για τα χρήματα που δαπανώνται για την ασφάλεια των αναρίθμητων μελών της βασιλικής οικογένειας στη Βρετανία.

Με πληροφορίες από Times

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ