Η νέα Μόρια (φαίνεται ότι) είναι χειρότερη από την πρώτη

Δημοσίευμα της Guardian αναφέρει ότι οι πρόσφυγες που γλύτωσαν από την πυρκαγιά στη Μόρια διαβιούν τώρα σε αθλιότερες συνθήκες.

Article featured image
Article featured image

Δημοσίευμα-καταπέλτης της Guardian, υπό τον τίτλο «”Μόρια 2.0”: οι πρόσφυγες που διέφυγαν της πυρκαγιάς διαβιούν σε “χειρότερες” συνθήκες», κάνει λόγο για τις άθλιες συνθήκες του νέου προσωρινού οικισμού, στον οποίο μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια.

Συγκεκριμένα, πέραν των 7.500 ανθρώπων ζουν πλέον σε σκηνές ανάμεσα στα μπάζα και τη σκόνη ενός πρώην πεδίου βολή, επισημαίνει το άρθρο, με ελάχιστη πρόσβαση σε νερό ή στοιχειώδη αποχέτευση. Ο νέος καταυλισμός, που βρίσκεται στην άκρη της θάλασσας, είναι εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης, ενώ οι φιλοξενούμενοι σε αυτόν επιτρέπεται να βγαίνουν μεταξύ 8 π.μ. – 8 μ.μ. κάθε μέρα εκτός από την Κυριακή. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να πλένουν τα ρούχα και το σώμα τους στη θάλασσα, επειδή δεν υπάρχει αρκετό τρεχούμενο νερό.

μόρια 3.jpg


Αναφέρεται, ακόμη, ότι την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 1.600 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε λιγότερο συνωστισμένες δομές και ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα, όπου οι συνθήκες φαίνεται να είναι καλύτερες.

Ο Semin, ένας 23χρονος πτυχιούχος οικονομικών, είπε ότι ξέσπασε σε κλάματα, όταν έμαθε ότι δεν θα μεταφερόταν μαζί με τους άλλους στην ηπειρωτική χώρα. «Η μητέρα μου προσπαθεί να μην τρώει πολύ φαγητό, για να μη χρειαστεί να πάει στην τουαλέτα», ανέφερε, εξηγώντας παράλληλα ότι μερικοί άνθρωποι αναγκάζονται να περπατούν μέχρι την πρώτη κοντινή πόλη, για να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες σε καφετέριες αντί να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες του καταυλισμού. Σύμφωνα, πάντως, με το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης υπάρχουν 400 τουαλέτες στον καταυλισμό, οι οποίες καθαρίζονται καθημερινά.

μόρια 2.jpg


Την ίδια στιγμή, οι δύο άλλες μεγάλες δομές που απομένουν στη Λέσβο, το ΠΙΚΠΑ και το Καρά Τεπέ, που αμφότερες φιλοξενούν ευπαθή άτομα, είναι αντιμέτωπες με λουκέτο. Το Καρά Τεπέ με χωρητικότητα περίπου 1.000 ατόμων, θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το ΠΙΚΠΑ, μια μικρή δομή με ιδιαίτερα καλές συνθήκες, αναμένεται να κλείσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η Carmen Dupont, από τη Lesvos Solidarity, μια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο ΠΙΚΠΑ, ανέφερε ότι σοκαρίστηκε, όταν άκουσε τα νέα για το κλείσιμο, ενώ σε δηλώσεις της στην Guardian έκανε λόγο για συγκεκριμένη ατζέντα που συνδέεται με το σύμφωνο μετανάστευσης και την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκράτηση.

«Κρατώντας τους ανθρώπους παγιδευμένους και κλειδωμένους σε απάνθρωπους καταυλισμούς με άθλιες συνθήκες και ταυτόχρονα, διαγράφοντας και κλείνοντας τα αξιοπρεπή καταφύγια που υπάρχουν. Είναι μια πολύ ξεκάθαρη ατζέντα, στην οποία αντιστεκόμαστε, γιατί το ΠΙΚΠΑ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μέρος. Υπερασπιζόμαστε την ιδέα και τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας, της αξιοπρέπειας και της σύνδεσης», τόνισε περαιτέρω.

Μόρια.jpg


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν, επίσης, τις ανησυχίες τους για τον νέο καταυλισμό στο πεδίο βολής. «Γνωρίζουμε ότι έχει ελάχιστες υπηρεσίες», δήλωσε ο Marco Sandrone, συντονιστής του προγράμματος των ΓΧΣ στη Λέσβο. «[Το κλείσιμο των Καρά Τεπέ και ΠΙΚΠΑ] είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, διότι η έλλειψη κατάλληλης στέγασης για ευάλωτες ομάδες ήταν πάντα ένα ζήτημα».


Πηγή: Guardian



Την ίδια στιγμή ένα βίντεο που ανήρτησε το Refocus Media Labs παρουσιάζει του λόγου το αληθές, αφού οι πρώτες βροχές στη Λέσβο φαίνεται να προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στον πρόχειρα στημένο οικισμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ