Εσύ ξέρεις τι κάνουν οι θηλυκές νυχτερίδες, ώστε να μη σπαταλούν χρόνο για ζευγάρωμα;

Πρακτικά θηλαστικά.

Article featured image
Article featured image

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο λειτουργός του Τμήματος Δασών, Χάρης Νικολάου, στις νυχτερίδες παρατηρούνται πολλές και εντυπωσιακές εξελικτικές προσαρμογές, όπως είναι η αποθήκευση σπέρματος από τα θηλυκά μετά το ζευγάρωμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να μη σπαταλούν χρόνο για ζευγάρωμα μετά τη χειμερία νάρκη.

Εντούτοις, το είδος Miniopterus schreibersi, ενώ ζευγαρώνει όπως όλες σχεδόν οι νυχτερίδες μέσα στο φθινόπωρο, τα θηλυκά δεν αποθηκεύουν το σπέρμα μέχρι την άνοιξη όπως τα περισσότερα είδη νυχτερίδων, αλλά η γονιμοποίηση ακολουθεί κανονικά το ζευγάρωμα. Αυτά που καθυστερούν είναι η εμφύτευση στη μήτρα και η ανάπτυξη του εμβρύου, τα οποία πραγματοποιούνται την άνοιξη, μετά δηλαδή τη χειμερία νάρκη.


Στην Κύπρο, η πτερυγονυχτερίδα, όπως είναι το κοινό της όνομα, αποτελεί ένα από τα 19 είδη νυχτερίδων του νησιού και αναπαράγεται κυρίως σε παράκτια σπήλαια, ενώ διαχειμάζει σε γαλαρίες εγκαταλελειμμένων μεταλλείων σε υψόμετρο μέχρι και τα 1800 μέτρα.

Πιο κάτω αυτούσια η ανάρτηση:

Εντυπωσιακές εξελικτικές προσαρμογές σε ένα ζώο μόλις 10 γραμμάρια!!! Το είδος Miniopterus schreibersi ενώ ζευγαρώνει...

Δημοσιεύτηκε από Haris Nicolaou στις Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ