«Αυτήν την πόλη την έχουμε πουλήσει πολύ φτηνά»

Η Βαρωσιώτισσα Άννα Μαραγκού μιλά για τη (δική της) Αμμόχωστο.

Article featured image
Article featured image

Η ιστορικός και αρχαιολόγος, Άννα Μαραγκού, μίλησε στο ΡΙΚ υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων του παράνομου ανοίγματος μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «αυτές οι ώρες είναι τρομερά δύσκολες για τον κάθε Βαρωσιώτη». Έκανε, παράλληλα, λόγο για μια τρίτη εισβολή που συντελείται στον τόπο μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι εμπρηστικές κινήσεις των τελευταίων ημέρων έχουν ένα και μοναδικό στόχο: να διασαλεύσουν την ενότητα και να τινάξουν στον αέρα κάθε προσπάθεια διαλόγου με την τ/κ κοινότητα, οδηγώντας στον ευσεβή πόθο της Τουρκίας που είναι η διχοτόμηση.

Τόνισε, επίσης, την αδράνεια της ε/κ κοινότητας, αναφέροντας ότι «αυτήν την πόλη, που μάς έμπασε στον παγκόσμιο χάρτη της ιστορίας, την έχουμε αποκηρύξει εδώ και τρία χρόνια».

«Πώς τόλμησαν να αφήσουν μια πόλη στην εγκατάλειψη; Και από τη μια, η μισή Κύπρος να βλέπει το ένα κομμάτι της να γίνεται πεντάστερα ξενοδοχεία και στην άλλη μεριά να σωριάζεται; Πού έχει καταντήσει αυτός ο τόπος; Για μένα είναι ντροπή», ανέφερε περαιτέρω.

Φανερά συγκινημένη, μίλησε στο τέλος για τη δική της Αμμόχωστο. Βλέποντας τη χαρακτηριστική φωτογραφία από την παραλία κάτω από το θρυλικό ξενοδοχείο Saint George, είπε: «Η Αμμόχωστος της νιότης μας, της εφηβείας μας. Το Βαρώσι είχε μια πρωτοπορία. Το Βαρώσι έφερε τον τουρισμό. Το Βαρώσι στήριξε την οικονομία. Η Αμμόχωστος ήταν μια κοσμοπολίτικη πόλη τότε που η Λευκωσία ήταν ένα χωριό. Αυτή ήταν η νιότη μας. Και νιώθω πολύ τυχερή που το έζησα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ