Η καθηλωτική φωτογραφία μέσα από το Λύκειο Ελληνίδων στο Βαρώσι

Και η ακόμη πιο συγκλονιστική ιστορία της.

Article featured image
Article featured image

Μοιάζει λες και έχει υποστεί επεξεργασία ή πως έχει σχεδιαστεί από κάποιον γραφίστα για να μοιάζει με κόμικ. Χιλιάδες ρούχα πεταμένα, καλύπτουν κάθε σπιθαμή από το πάτωμα του Λυκείου Ελληνίδων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Γύρω ερείπια, χαλάσματα και ό,τι απέμεινε από ένα κτίριο που κάποτε υπήρξε ένα λίκνο πολιτισμού για την περιοχή. Εκθέσεις, μουσικές παραστάσεις, όπερες, τέχνη, πολιτισμός.

Εκεί ήταν που και τότε, στις 20 Ιουλίου του 1974, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κερύνεια, δεκάδες Βαρωσιώτισσες οργανώθηκαν και μάζευαν είδη ένδυσης και υπόδησης για τα παιδιά και τις γυναίκες της Κερύνειας. Δεν ήξεραν και μάζευαν είδη πρώτης ανάγκης μέχρι τις 14 Αυγούστου. Δεν πίστευαν πως αυτά τα ρούχα δεν θα έφταναν ποτέ στον προορισμό τους. Αντ’ αυτού έφυγαν κι αυτές μόνο με τα ρούχα που φορούσαν.

Λίγο μετά τη διάνοιξη της περίκλειστης πόλης, ο Δημοσιογράφος του Πολίτη, Κώστας Κωνσταντίνου ταξίδεψε μέχρι το Βαρώσι και εισήλθε παρανόμως εντός του Λυκείου Ελληνίδων, όπου και αντίκρυσε αυτό το αποκρουστικό θέαμα.

Στην αρχή, όπως είπε, νόμιζε πως ήταν ρούχα που είχαν κλαπεί από τα τουρκικά στρατεύματα και είχαν μεταφερθεί εκεί και ξεχάστηκαν, εν τέλει, όμως, αφού δημοσίευσε τις φωτογραφίες, επικοινώνησαν μαζί τους Βαρωσιώτες και του είπαν την πραγματική ιστορία πίσω από τα χιλιάδες ρούχα και παπούτσια που βρήκε σκορπισμένα μέσα στην αίθουσα του κτιρίου.

121625065_3222209027890247_6084540790992180965_n.jpg

Η φωτογραφία παραχωρήθηκε στη CITY από τον δημοσιογράφο Κώστα Κωνσταντίνου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ