Παρά τις φωνές για παραίτηση από μερίδα των πολιτικών κομμάτων και της πλειοψηφίας του κόσμου, ο Δημήτρης Συλλούρης αποφάσισε την αποχή από τα καθήκοντά του, έως ότου καταλήξουν οι έρευνες.
Τι σημαίνει, ωστόσο, αυτό στην πράξη; Ο έγκριτος νομικός και ακαδημαϊκός, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μας ανέφερε πως αυτή η κατάσταση στην οποία αυτοβούλως τέθηκε ο Δημήτρης Συλλούρης σημαίνει μόνο πως δεν θα ασκεί τα καθήκοντά του, αλλά θα εξακολουθεί να είναι Πρόεδρος της Βουλής και φυσικά θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τις απολαβές του, ως ο δεύτερος τη τάξει άρχοντας του τόπου.
Επί της ουσίας, λοιπόν, ο Δημήτρης Συλλούρης έθεσε τον εαυτό σου μιας μορφής διαθεσιμότητα, αυτός τουλάχιστον θα ήταν ο όρος εάν η υπόθεση αφορούσε δημόσιο υπάλληλο.
Σε ερώτημά μας εάν ο πρόεδρος ή κάποιος άλλος θα μπορούσε να παύση τον Δημήτρη Συλλούρη από τη θέση του, ο κος Αιμιλιανίδης ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία συνταγματική πρόνοια που να προβλέπει κάτι τέτοιο και κανείς δεν μπορεί να παύσει τον Πρόεδρος της Βουλής, παρά μόνο εάν ο ίδιος παραιτηθεί.
Σε σχέση με το ποιος θα είναι Προεδρεύων της Δημοκρατίας, όταν απουσιάζει ο ΠτΔ στο εξωτερικό, ο κος Αιμιλιανίδης μάς ανέφερε πως βάσει συντάγματος αναλαμβάνει ο γηραιότερος της Βουλής. Εναλλακτικά οι βουλευτές μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιος θα ασκεί τα εν λόγω καθήκοντα.