Τι σημαίνει στην πράξη η «αποχή από τα καθήκοντά του» που ανακοίνωσε ο Δημήτρης Συλλούρης

Και τι θα γίνει στη Βουλή όσο θα διαρκεί αυτή η κατάσταση.

Article featured image
Article featured image


Με γραπτή ανακοίνωσή του, λίγο πριν το μεσημέρι σήμερα και αφού οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης ήταν έντονες, ο Δημήτρης Συλλούρης, αφού απολογήθηκε για την αναστάτωση που προκάλεσε η παρουσία του στο σκηνοθετημένο βίντεο του Al Jazeera, όπως το χαρακτηρίζει, έθεσε τον εαυτό σου σε αποχή από τα καθήκοντά του.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή τους: «[…]θέλω να ανακοινώσω, ότι από την επόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω.»


Παρά τις φωνές για παραίτηση από μερίδα των πολιτικών κομμάτων και της πλειοψηφίας του κόσμου, ο Δημήτρης Συλλούρης αποφάσισε την αποχή από τα καθήκοντά του, έως ότου καταλήξουν οι έρευνες.

Τι σημαίνει, ωστόσο, αυτό στην πράξη; Ο έγκριτος νομικός και ακαδημαϊκός, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μας ανέφερε πως αυτή η κατάσταση στην οποία αυτοβούλως τέθηκε ο Δημήτρης Συλλούρης σημαίνει μόνο πως δεν θα ασκεί τα καθήκοντά του, αλλά θα εξακολουθεί να είναι Πρόεδρος της Βουλής και φυσικά θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τις απολαβές του, ως ο δεύτερος τη τάξει άρχοντας του τόπου.

Επί της ουσίας, λοιπόν, ο Δημήτρης Συλλούρης έθεσε τον εαυτό σου μιας μορφής διαθεσιμότητα, αυτός τουλάχιστον θα ήταν ο όρος εάν η υπόθεση αφορούσε δημόσιο υπάλληλο.

Σε ερώτημά μας εάν ο πρόεδρος ή κάποιος άλλος θα μπορούσε να παύση τον Δημήτρη Συλλούρη από τη θέση του, ο κος Αιμιλιανίδης ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία συνταγματική πρόνοια που να προβλέπει κάτι τέτοιο και κανείς δεν μπορεί να παύσει τον Πρόεδρος της Βουλής, παρά μόνο εάν ο ίδιος παραιτηθεί.

Σε σχέση με το ποιος θα είναι Προεδρεύων της Δημοκρατίας, όταν απουσιάζει ο ΠτΔ στο εξωτερικό, ο κος Αιμιλιανίδης μάς ανέφερε πως βάσει συντάγματος αναλαμβάνει ο γηραιότερος της Βουλής. Εναλλακτικά οι βουλευτές μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιος θα ασκεί τα εν λόγω καθήκοντα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ