Εσύ ξέρεις τι γιορτάζουμε το Halloween; (Για να έχεις να λες…)

Τα τελευταία χρόνια η γιορτή του Halloween έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Κύπρο. Πολλά καταστήματα διακοσμούνται με κολοκύθες, αράχνες, σκελετούς, ενώ πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τρομακτικές μεταμφιέσεις για να παραβρεθούν σε ένα Halloween party. Ψάξαμε και βρήκαμε σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τη γιορτή και την ιστορία της και τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

Article featured image
Article featured image

Το Halloween γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου. Η ρίζα της λέξης προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day). Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhaim που σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Στη συνέχεια μετεξελίχθηκε από μια παγανιστική τελετή σε μέρα μεταμφιέσεων, με παρελάσεις και κεράσματα γλυκών.

TRICK OR TREAT.jpg


Τrick or Treat

Στις ΗΠΑ το Halloween γιορτάζεται δεόντως, καθώς περισσότεροι από 175 εκατομμύρια Αμερικανοί παίρνουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις. Τα παιδιά φοράνε «τρομακτικές» στολές και γυρνάνε τα σπίτια, λέγοντας τους ιδιοκτήτες τους πως θα τους κάνουν κάποια τρομακτική φάρσα (trick), αν δεν τους προσφέρουν κάποιο γλύκισμα (treat), ενέργεια γνωστή ως «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα»). Γι΄ αυτό το λόγο οι κάτοικοι φροντίζουν να προμηθεύονται τα απαραίτητα γλυκά, ώστε να τα προσφέρουν στα παιδιά που θα τους χτυπήσουν την πόρτα.

PUMPKINS.jpg


O Τζακ και η κολοκύθα

Το σύμβολο της γιορτής είναι αναμφίβολα η κούφια κολοκύθα, η οποία σκαλίζεται έτσι ώστε να πάρει ανθρώπινη μορφή και μέσα υπάρχει ένα αναμμένο κερί. Το έθιμο της κολοκύθας αντλεί τις ρίζες του από έναν παλιό ιρλανδέζικο μύθο που συνδέεται με έναν απατεώνα, τον Τζακ. Όταν πέθανε, ο Θεός δεν του επέτρεψε να μπει στον παράδεισο, ούτε ο διάβολος του επέτρεψε την είσοδο στην κόλαση. Έτσι, έμεινε καταδικασμένη η ψυχή του να περιφέρεται στον κόσμο των ζωντανών. Για αυτό το λόγο σύμφωνα με την παράδοση, οι άνθρωποι άρχισαν να σκαλίζουν κολοκύθες με τρομακτικά σχέδια, για να τρομάξουν τον Τζακ και να μην πλησιάσει τα σπίτια τους.


Starbucks_Vampire Frapp-02.jpg


Το καθιερωμένο ρόφημα του Halloween… Vampire Frappuccino

Καθώς πλησιάζει η γιορτή του Halloween, στα Starbucks «αναστήνεται» το πιο τρομακτικά γευστικό τους ρόφημα, το Vampire Frappuccino. Πρόκειται για ένα σοκολατένιο ρόφημα με τριμμένο πάγο και γάλα, που αναμειγνύεται με sauce από φράουλα και γαρνίρεται με σαντιγί – πρόλαβέ το Vampire Frappuccino πριν εξαφανιστεί το επόμενο πρωί! Επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματα Starbucks από τις 26 Οκτωβρίου και για μια εβδομάδα, και που ξέρετε, μετά την πρώτη γουλιά ίσως νιώσετε τους κυνόδοντές σας να «μεγαλώνουν»! Και ειδικά για τη μέρα του Halloween στις 31 Οκτωβρίου, μπορείτε να απολαύσετε το Vampire Frappuccino 1+1 Δωρεάν!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ