Ποιοι και γιατί ξεκίνησαν να καταγράφουν τα ερπετά και τα αμφίβια του Ακάμα
Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που γίνεται συλλογή δεδομένων -αυτού του επιπέδου- στις περιοχές Natura 2000 της χερσονήσου του Ακάμα.
Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020
2
λεπτά
Η παρακολούθηση και συλλογή των εν λόγω δεδομένων από το Ίδρυμα Terra Cypria, όπως μας ενημερώνει ο βιολόγος άγριας ζωής και λειτουργός του ιδρύματος, Κωνσταντίνος Περικλέους, αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού σκοπός είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση και διατήρηση των ειδών και οικοτόπων, κάτι που είναι απαραίτητο για την αξιολόγηση της βιοποικιλότητας του τόπου.
Το πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια 18 μηνών και αφορά σε όλα τα είδη φιδιών (8), σαυρών (11) και αμφιβίων/βατράχων (3) που συναντά κάποιος στο φυσικό περιβάλλον της Κύπρου, γίνεται με σύμβαση με το Τμήμα Δασών και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σε αυτό το διάστημα, οι επιστήμονες αλλά και πολύτιμοι εθελοντές θα περπατήσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν και να καταγράψουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν.
Πχ αν τα άτομα που εντοπίζονται είναι νεαρά ή ενήλικα, τον αριθμό και την πυκνότητά τους σε μια περιοχή, τη συμπεριφορά τους ενόσω καταγράφονται (αν κάθονται, αν τρέχουν, αν λιάζονται, αν τρώνε, αν κυνηγούν κλπ), τη θερμοκρασία του αέρα, ακόμα και τη θέση τους στον χάρτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις περιοχές Natura 2000 της χερσονήσου του Ακάμα, δεν έχει γίνει ξανά συλλογή δεδομένων αυτού του επιπέδου.
Οι ομάδες για το πεδίο αποτελούνται συνήθως από δύο ή περισσότερα άτομα με πείρα στην αναγνώριση ερπετών. Οι παρακολουθήσεις γίνονται σε 15 διαφορετικά ενδιαιτήματα, ενώ σε κάθε ενδιαίτημα υπάρχουν τέσσερις διάδρομοι παρακολούθησης, απόστασης ενός χιλιομέτρου ο καθένας. Για να ολοκληρώσουν όλους τους διαδρόμους σε κάθε ενδιαίτημα, οι ερευνητές περπατούν τουλάχιστον 4-6 χιλιόμετρα κάθε μέρα.
Εκτός από τους διαδρόμους παρακολούθησης, επιπλέον υπάρχουν και 5 παγίδες για τα ερπετά σε 5 διαφορετικά ενδιαιτήματα, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην παγίδευση και συλλογή δεδομένων από ερπετά των συγκεκριμένων περιοχών. Οι παγίδες ελέγχονται καθημερινά, μια φορά το πρωί και μια το βράδυ, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραμείνει κάτι μέσα για αρκετές μέρες. Εννοείται φυσικά πως ότι μπει στην παγίδα ακολούθως απελευθερώνεται, αφού πρώτα ληφθούν τα μορφολογικά του στοιχεία.