Ο Κρίστης Μιχαηλίδης θα διασχίσει 200 χιλιόμετρα σε SUP από την Κύπρο μέχρι τη Βηρυτό

«Θέλουμε να δείξουμε με αυτήν την πράξη ότι η Κύπρος στέκεται αρωγός στο δράμα του Λιβάνου».

Article featured image
Article featured image



Ο Λίβανος είναι μία από τις πλέον ταλαιπωρημένες χώρες του αραβικού κόσμου, η οποία για ακόμη μία φορά στη σύγχρονη ιστορία της καλείται να μαζέψει τα κομμάτια της -κυριολεκτικά και μεταφορικά- και να σταθεί στα πόδια της.

Στην ήδη υπάρχουσα κρίση που ταλάνιζε τη χώρα, προστέθηκε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν μία ακόμη, όταν η φονική έκρηξη, στις 4 Αυγούστου, σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού, 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές, ενώ στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Το δράμα του λαού του Λιβάνου δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;


Ο Κρίστης Μιχαηλίδης από τη Λεμεσό, μιλώντας με Λιβανέζους φίλους του, αντιλήφθηκε από πρώτο χέρι ότι τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα για τη γείτονα χώρα. Αποφάσισε, λοιπόν, ότι δεν ήθελε να μείνει μόνο στα λόγια. Προτίμησε αντ’ αυτού να συνεισφέρει έμπρακτα στον πολύπαθο λαό του Λιβάνου, κάνοντας μια φιλανθρωπική διαδρομή με SUP από την Κύπρο στον Λίβανο, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για ενίσχυση των πληγέντων.

Η συμβολική πρωτοβουλία του, με τίτλο «Paddle for Beirut», έχει ως κύριο στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, στέλνοντας ταυτόχρονα το ηχηρό μήνυμα ότι η Κύπρος στέκεται αρωγός στο δράμα της γειτονικής χώρας.

κρίστης μιχαηλίδης 3.jpg


«Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ την κατάσταση στον Λίβανο με την οικονομική και πολιτική κρίση να δημιουργούν ένα δραματικό σκηνικό. Μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και το πρώτο σοκ, αποφάσισα ότι ήθελα να συνεισφέρω και να βοηθήσω με κάποιον τρόπο. Ήθελα, όμως, να κάνω κάτι συμβολικό, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Αναγνωρίζουμε ότι ο Λίβανος διέρχεται μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή στην ιστορία του και νιώθουμε ότι κάθε βοήθεια είναι σημαντική», ανέφερε ο ίδιος στη City.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «Όλα τα χρήματα που θα μαζευτούν, θα δοθούν στον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, ο οποίος μετά τη φονική έκρηξη ετοίμασε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, ώστε να αντιμετωπίσει τη σοβαρή κρίση που προέκυψε στη χώρα».

Κρίστης Μιχαηλίδης 4.jpg


«Είμαστε δίπλα στον λαό του Λιβάνου και συμμεριζόμαστε απεριόριστα το δράμα του. Μέσω αυτής της συμβολικής πράξης και πέραν του πρακτικού της κομματιού, που είναι η συλλογή χρημάτων, επιδιώκουμε να στείλουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης από τη μια χώρα στην άλλη. Είναι συγκινητικό, γιατί καθημερινά λαμβάνω μηνύματα από Λιβανέζους που με ευχαριστούν γι’ αυτήν την προσπάθεια. Η υλική βοήθεια είναι, σίγουρα, σημαντική, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ηθική στήριξη. Να νιώσουν, δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί ότι δεν είναι μόνοι τους σε όλο αυτό που συντελείται γύρω τους».

Όπως ανέφερε ο ίδιος στη City, «η διαδρομή θα ξεκινούσε στις 15 Οκτωβρίου, αλλά τελικά λόγω ευνοϊκότερου καιρού το ταξίδι θα ξεκινήσει στις 14 Οκτωβρίου και, αν όλα πάνε καλά, θα ολοκληρωθεί εντός τριών ημερών, έχοντας καλύψει μια απόσταση 200 χιλιομέτρων».

«Στη θάλασσα δεν θα είμαι μόνος μου», μάς είπε, προσθέτοντας ότι «θα συνοδεύομαι από ένα ιστιοφόρο, στο οποίο θα κοιμάμαι τα βράδια. Η κωπηλασία θα ξεκινά νωρίς το πρωί και ο στόχος είναι να καλύπτονται περί τα 60-70 χιλιόμετρα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκομαι στη σανίδα γύρω στις 10 ώρες κάθε μέρα, μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό».

ℹ Η απόσταση μεταξύ Κύπρου και Βυρητού είναι 200 km αν μετρηθεί σε μία ευθεία γραμμή. ✅Το πλάνο είναι η απόσταση να...

Δημοσιεύτηκε από Paddle for Beirut στις Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020



Μιλώντας μας για την προετοιμασία του, μάς ανέφερε ότι δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα: «Η προετοιμασία γι’ αυτό το ταξίδι ξεκίνησε πριν από έξι μήνες. Πριν από δύο μήνες, όμως, εισήλθα σε ένα πιο εντατικό πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε κωπηλασία, ποδήλατο και stretching. Έκανα προπόνηση γύρω στις 3-4 ώρες τη μέρα, πράγμα που σήμαινε ότι ξυπνούσα στις 3:30 το πρωί, ώστε να μπορώ να είμαι στη δουλειά μου στις 8:30. Τα σαββατοκύριακα έκανα τις πιο μακρινές διαδρομές», κατέληξε.

Όσον αφορά στη μεγαλύτερη δυσκολία του ταξιδιού, ο Κρίστης Μιχαηλίδης τόνισε ότι αυτή θα είναι σίγουρα ο καιρός. «Το μόνο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε εξ ολοκλήρου είναι οι καιρικές συνθήκες. Οι προβλέψεις είναι αρκετά καλές, αλλά ο καιρός είναι πάντα απρόβλεπτος και ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος. Η θάλασσα, επίσης, είναι απρόβλεπτη, αλλά δεν με φοβίζει, γιατί μεγάλωσα στη θάλασσα. Δεν τη φοβάμαι, αλλά τη σέβομαι!».

Κρίστης Μιχαηλίδης 2.jpg


Ευχή του είναι ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί και να αγκαλιάσει το εγχείρημα: «Εύχομαι και ελπίζω ο κόσμος να αγκαλιάσει αυτήν τη φιλανθρωπική προσπάθεια. Και αν το βρει στην καρδιά του να κάνει μια συνεισφορά και να βοηθήσει τον Λίβανο. Εισφορές μπορούν να γίνονται μέσω της ιστοσελίδας που δημιουργήσαμε, “Paddle for Beirut”, πατώντας στην ένδειξη “Donate”».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ