Ένα σπάνιο φαινόμενο λαμβάνει χώρα στην περιοχή μας

Κι όμως, έφτασε καπνός από τις πυρκαγιές των ΗΠΑ.

Article featured image
Article featured image

Όπως ενημερωνόμαστε από το KitasWeather, ένα ιδιαίτερα σπάνιο γεγονός λαμβάνει χώρα στην περιοχή μας, αφού οι καπνοί από τις πυρκαγιές στις Η.Π.Α έχουν καταφέρει να διανύσουν μια τεράστια απόσταση μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, φτάνοντας μέχρι την ανατολική Μεσόγειο και κατ’ επέκταση μέχρι και την περιοχή μας.

Στις πιο κάτω εικόνες της NASA βλέπετε την πορεία που ακολούθησαν οι καπνοί (καθώς και άλλα μικροσωματίδια που προήλθαν από τις πυρκαγιές) τις τελευταίες ημέρες και οι οποίοι έχουν καταλήξει σήμερα Τρίτη στην περιοχή μας (συνοδεία της ήδη προ υπάρχουσας αραιής σκόνης). Να σημειώσουμε ότι πυρκαγιές στις Η.Π.Α φέτος είναι πολύ πιο έντονες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας.

kit1.png
Δορυφορική εικόνα μεσημεριού 22 Οκτωβρίου 2020

kit2.png
Δορυφορική εικόνα μεσημεριού 23 Οκτωβρίου 2020

kit3.png
Δορυφορική εικόνα μεσημεριού 24 Οκτωβρίου 2020

kit4.png
Δορυφορική εικόνα μεσημεριού 25 Οκτωβρίου 2020

kit5.png
Δορυφορική εικόνα μεσημεριού 26 Οκτωβρίου 2020

kit6.png
Δορυφορική εικόνα σήμερα το μεσημέρι 27 Οκτωβρίου 2020


Η μεταφορά των καπνών σε τόση μεγάλη απόσταση ευθύνεται στον λεγόμενο αεροχείμαρρο (Jet Stream). Ο αεροχείμαρρος είναι ουσιαστικά ένα πολύ ισχυρό «ποτάμι δυτικών ανέμων» που συναντούμε στην ανώτερη τροπόσφαιρα ή κατώτερη στρατόσφαιρα. Στη Γη υπάρχουν 4 κύριοι αεροχείμμαροι, 2 πολικοί αεροχείμαρροι (Polar Jet Stream) κοντά στο Βόρειο και Νότιο Πόλο και 2 υποτροπικοί αεροχείμμαροι (Subtropical Jet Stream) που βρίσκονται πιο κοντά στον Ισημερινό. Oι ταχύτητες των ανέμων στους αεροχείμαρρους μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 442km/h (239kt/ 275mph) και είναι ισχυρότεροι και στα 2 ημισφαίρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

kit7.jpg



Οι 4 κύριοι αεροχείμαρροι

Ο καπνός λοιπόν που προήλθε ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών στις Η.Π.Α κατάφερε να ανεβεί σε πολύ μεγάλο υψόμετρο στην ατμόσφαιρα και στην πορεία παρασύρθηκε από τους αεροχειμάρρους, καταφέρνοντας να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα, φτάνοντας στην περιοχή μας. Παρόλα αυτά, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αφού οι συγκεντρώσεις καπνού βρίσκονται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο από την επιφάνεια. Οι καπνοί αναμένεται να κινηθούν βορειοανατολικά προς την Τουρκία και έπειτα προς τη νοτιοδυτική Ρωσία βάσει της πρόγνωσης του αεροχείμαρρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ