«Ε Άδρωπε» από τον Δημήτρη Μεσημέρη, σε μελοποίηση Παναγιώτη Τσαππή

Ο Δημήτρης Μεσημέρης ερμηνεύει το γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο συγκλονιστικό ποίημα του Κυριάκου Καρνέρα, το οποίο μελοποίησε ο Παναγιώτης Τσαππής.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Από το αφιέρωμα που είχε κάνει το 1928 το περιοδικό National Geographic στην Κύπρο.


Στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Παναγιώτη Τσαππή, με τίτλο «Ωδή στη νύχτα», ανάμεσα στα τραγούδια υπάρχει και το «Ε Άδρωπε». Ένα συγκλονιστικό ποίημα του που έχει γράψει ο Κυριάκος Καρνέρας, το ’74. Ξέροντας ότι το εν λόγω τραγούδι έχει μελοποιηθεί ξανά από τους Monsieur Doumani, ζητώ από τον Παναγιώτη -στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που είχαμε κάνει πριν ακόμα κυκλοφορήσει ο δίσκος- να μου πει πώς του ήρθε η ιδέα να μελοποιήσει ξανά το εν λόγω ποίημα.«Είχα γράψει μια μουσική και τότε συνεργαζόμουνα με τον Γιώργο Γρηγορίου, τον Κινέζο, εξ ου και τον ρώτησα κατά πόσο ήθελε να γράψει στίχους. Ο ίδιος μου είχε πως, μόλις την άκουσε, του ήρθε στο μυαλό αυτό το ποίημα. Βλέποντας το ποίημα, είδα ότι όντως ταίριαζε απόλυτα με τη μουσική. Εκ των υστέρων έμαθα ότι το ποίημα το είχε γράψει ο Κυριάκος Καρνέρας, το ‘74, ο οποίος μάλιστα ζούσε στην Ξυλότυμπου, δίπλα στο χωριό μου που είναι το Δασάκι. Και αμέσως ταυτίστηκα απόλυτα. Το ποίημα είναι συγκλονιστικό. Οπότε, στην ουσία τη μουσική την έγραψα χωρίς να ξέρω για πού προορίζεται. Έδεσε όμως τόσο καλά!».

Λίγους μήνες μετά, αισίως ανεβαίνει στο Youtube το εν λόγω τραγούδι, με τον Παναγιώτη να το παρουσιάζει ως εξής:

«‘Ο άδρωπος εν τρώει τη γη, η γη τρώει το πλάσμα’. Σε μόλις ένα απόσπασμα του ποιήματος, κρύβεται μέσα ολόκληρο το νόημα της ζωής. Βλέπετε, ο μακαριστός Κυριάκος Καρνέρας δεν χρειάστηκε να πάει σε πανεπιστήμια για να το καταλάβει. Αυτό που εγώ εισέπραξα, είναι πως τη μέρα που καταλαβαίνουμε βαθύτατα και με ειλικρίνεια ότι η ζωή έχει τέλος, τότε είναι που ξεκινά και η ζωή».

Ακούστε το τραγούδι μέσω της εξαιρετικής ερμηνείας του Δημήτρη Μεσημέρη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ