Ποιος έχει προτομή στο Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας;

Μια πρωινή βόλτα στο πάρκο μάς αποκάλυψε κάτι που ίσως δεν είναι γνωστό στην πλειοψηφία.

Article featured image
Article featured image


Η αλήθεια είναι πως από το σημείο αυτό έχουμε περάσει αρκετές φορές είτε με το ποδήλατο είτε με τα πόδια, παρόλα αυτά ποτέ, έως σήμερα, δεν είχαμε προσέξει την εν λόγω προτομή.

Σε ένα όχι και τόσο περίοπτο σημείο του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας, λοιπόν, υπάρχει μία προτομή του διάσημου Ρώσου κοσμοναύτη, Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε εκτός Γης.

Τον Φεβρουάριο του 1962, ο σοβιετικός κοσμοναύτης επισκέφθηκε για μία μέρα την Κύπρο με ντόπιους να τον υποδέχονται σαν κάτι εξωπραγματικό. Η Γκαγκάριν είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μακάριο Γ’, ενώ επισκέφθηκε τις πόλεις της Αμμοχώστου και της Λεμεσού, με τη δεύτερη να του χαρίζει και το ασημένιο κλειδί της πόλης.

Στις 15 Απριλίου 2013, με αφορμή την Παγκόσμιο Ημέρα Αστροναυτικής πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της προτομής του Γιούριν Γκαγκάριν στη Λευκωσία και πιο συγκεκριμένα στο Δημοτικό Πάρκο Λευκωσία, με πρωτοβουλία των αδελφικών Συνδέσμων Φιλίας, τους οποίους για πολλά χρόνια διευθύνουν ο κ. Georgy Muradov και ο κ. Χάρης Θράσου, που ήθελαν να τιμήσουν τα 50 χρόνια από την επίσκεψη του στην Κύπρο.

Στην ομιλία του, τότε, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η τοποθέτηση της προτομής του Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης ενίσχυσης των σχέσεων του Δήμου Λευκωσίας με το Δήμο Μόσχας και της φιλίας των λαών των δύο χωρών Κύπρου και Ρωσίας. Η Λευκωσία και η Μόσχα είναι διδυμοποιημένες πόλεις από το 1997 και έχουν πραγματοποιήσει διάφορες εκδηλώσεις τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Μόσχα.


Η προτομή, έργο του γλύπτη Vladimir Usov κοσμεί έκτοτε τον Δημοτικό Κήπο της πρωτεύουσας.

IMG_9031.JPG

IMG_9032.JPG

IMG_9033.JPG


Φωτογραφίες: Μιχάλης Μιχαηλίδης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ