Άγνωστοι εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ και του κρέμασαν πινακίδα στον λαιμό

Η πινακίδα έφερε το σύνθημα «Αλληλεγγύη στις καταλήψεις», ενώ την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης».

Article featured image
Article featured image

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, 29 Οκτωβρίου, ομάδα 15 περίπου ατόμων, φορώντας κουκούλες, εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη, προπηλακίζοντάς τον και προκαλώντας ζημιές στον χώρο.

Συγκεκριμένα, οι δράστες έγραψαν διάφορα συνθήματα στους τοίχους και προκάλεσαν φθορές σε έπιπλα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παράλληλα, κρέμασαν μία πινακίδα με σκοινί από τον λαιμό του πρύτανη, στην οποία αναγραφόταν το σύνθημα «Αλληλεγγύη στις καταλήψεις».

πρύτανης 1.jpg


«Αποτελεί κομμάτι μιας συντηρητικής ακαδημαϊκής κοινότητας»

Η φωτογραφία, η οποία συνοδεύεται από κείμενο, δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου και υπογράφεται από την «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης». Μεταξύ άλλων, στο κείμενο αναφέρονται τα εξής: «Επιλέξαμε να στοχοποιήσουμε τον νυν πρύτανη της ΑΣΟΕΕ γιατί μέσα από τον τότε θεσμικό του ρόλο ήταν συνυπεύθυνος στην εκκένωση της κατάληψης Βανκβούβερ Απαρτμάν και του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΑΣΟΕΕ».

«Εκμεταλλευόμενος την “ακαδημαϊκή αυθεντία” του», τονίζεται περαιτέρω, «φροντίζει να αφήνει παντού το νεοφιλελεύθερο στίγμα του στον δημόσιο διάλογο, μέσα από άρθρα και συγγράμματα, στα οποία υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ», για να καταλήξει ότι «αποτελεί κομμάτι μιας συντηρητικής ακαδημαϊκής κοινότητας που οραματίζεται έναν εξευρωπαϊσμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων».

πρύτανης 2.jpg


«Καμία έκφραση βίας δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια»

Το συμβάν προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, καθώς και η Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας καταδίκασαν την επίθεση.

«Καμία έκφραση βίας δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια», δήλωσε η Σύνοδος των Πρυτάνεων σε ανακοίνωσή της, σχετικά με το συμβάν. Η Σύνοδος τόνισε περαιτέρω ότι «καταδικάζει απερίφραστα» την επίθεση και εξέφρασε «την αμέριστη συμπαράστασή της» στον πρύτανη του ΟΠΑ.

«Πράξεις τυφλής βίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, συνιστούν απειλή για την ίδια τη Δημοκρατία, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας στην επιστήμη, έρευνα και διδασκαλία», αναφέρεται στην ανακοίνωση, κάνοντας, παράλληλα λόγο για «λιγοστούς γνωστούς-αγνώστους», που έχουν «διαρκή στόχευση να καταλύουν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση, τη γνώση και τη διακίνηση ιδεών να διώκονται μέσα στον ίδιο τον φυσικό τους χώρο».

«Απομονωμένες μειοψηφίες επιχειρούν να μετουσιώσουν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια ανομίας. Βρίσκουν σταθερά απέναντί τους σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε η ανακοίνωση.

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εξαπέλυσε με τη σειρά της μύδρους εναντίον των αντιεξουσιαστών που επιτέθηκαν στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, με αφορμή τη φωτογραφία, αναφέροντας: «Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά. Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ