Γιατί τσιμεντώνουν την Ακρόπολη;

Ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εργασίες στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Πώς απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.

Article featured image
Article featured image

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ώρες φωτογραφίες από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, οι οποίες τον παρουσιάζουν να έχει γεμίσει τσιμέντο σε αρκετά σημεία του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για εργασίες στο πλαίσιο του έργου «Διαμόρφωση Διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση».

Ακρόπολη 6.jpg
Φωτογραφία: Despina Makropoulou - Τάσος Τανούλας


Τον περασμένο Μάιο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) της χώρας είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα θετικά για την εφαρμογή του έργου, ωστόσο οι εικόνες που κυκλοφόρησαν, φαίνεται ότι ξένισαν αρκετούς, οι οποίοι επεσήμαναν ότι οι διαδρομές για ΑμΕΑ θα μπορούσαν να γίνουν, επιδεικνύοντας μεγαλύτερο σεβασμό στο μνημείο και με τρόπο πιο φιλικό προς το περιβάλλον.Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ένεκα των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν, το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία απαντά στο θέμα.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας.

Ακρόπολη.jpg
Φωτογραφία: Despina Makropoulou - Τάσος Τανούλας


Εκφράζει ταυτόχρονα και τη λύπη του γιατί οι ίδιοι ευαίσθητοι πολίτες που διαμαρτύρονται, θα πρέπει να μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία εικοσαετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο. Η διαφορά είναι ότι με τον χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια, το υλικό έχει καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση.

Με τη λειτουργία του ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα επιτρέπει με ασφάλεια και άνεση την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο, βελτιώνονται οι υφιστάμενες διαδρομές με υλικό, το οποίο έχουν εγκρίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ακρόπολη 7.jpg
Φωτογραφία: Despina Makropoulou - Τάσος Τανούλας


Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο, για να επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο. Ας μην είναι αυτό το προσκύνημα προνόμιο όσων δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στην ανάβαση. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες».

Στο τέλος της σχετικής ανάρτησης, το Υπουργείο παραθέτει μία φωτογραφία, σημειώνοντας: «Η φωτογραφία από την υφιστάμενη κατάσταση, με τις διαδρομές που στρώθηκαν με τσιμέντο τη δεκαετία του ’60».

Ανακοίνωση σχετικά με τις διαδρομές ΑμεΑ στην Ακρόπολη Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του...

Δημοσιεύτηκε από Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ