Το BBC απαγορεύει στο προσωπικό του να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Not proud.

Article featured image
Article featured image

Το προσωπικό του ΒΒC καλείται να είναι πολιτικά ουδέτερο σε μια προσπάθεια της διοίκησης να διασφαλίσει την αμεροληψία του Μέσου και την πλήρη αντικειμενικότητα στην κάλυψη των γεγονότων. Ωστόσο, φαίνεται ότι σύμφωνα με νέες οδηγίες, που εξεδόθησαν την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, οι υπάλληλοι απαγορεύεται να παρίστανται και σε εκδηλώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ο David Jordan, διευθυντής σύνταξης και προτύπων της εταιρείας, δήλωσε σε συνάντηση ανωτέρων στελεχών την Τετάρτη, ότι οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν τη μη συμμετοχή σε «πολιτικές διαμαρτυρίες», όπως διαδηλώσεις Black Lives Matter και ΛΟΑΤΚΙ+ διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με πηγές, υπήρξε πίεση να επεκταθεί η απαγόρευση και σε εκδηλώσεις Pride, λόγω ανησυχιών ότι το BBC θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συμμετέχει στη συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.

Μάλιστα, ένας υπάλληλος ειδησεογραφίας και ροής ενημερώθηκε ότι θα μπορούσε να εκδοθεί επίσημη προειδοποίηση για εκείνον ή ακόμη και να ανασταλεί από την εργασία του εάν παρευρεθεί σε ΛΟΑΤΚΙ+ διαμαρτυρίες. Ωστόσο, το BBC ανέφερε ότι αυτό δεν είναι πολιτική και ως εκ τούτου το προσωπικό πρέπει να ζητά άδεια πριν παραστεί σε εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να είναι αμφιλεγόμενες.

Περί αρετής ο λόγος…

Οι οδηγίες ισχύουν μόνο για το προσωπικό που αναμένεται να είναι πολιτικά ουδέτερο, όπως τα άτομα που εργάζονται στις ειδήσεις και τις τρέχουσες υποθέσεις. Η νέα πολιτική λέγεται ότι έχει εξοργίσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που ανήκουν στο προσωπικό, ενώ μία πηγή ανέφερε ότι η αλλαγή έγινε «προφανώς για να ευχαριστήσει το Daily Mail και να στοχοποιείται λιγότερο το BBC».

Οι νέοι κανόνες για αμεροληψία, που εκδόθηκαν από τον γενικό διευθυντή, Tim Davie, τονίζουν στο προσωπικό του BBC ότι πρέπει να αποφεύγει τη «σηματοδότηση αρετής» και να κρατά αποστάσεις από τις υποστηρικτικές εκστρατείες «ανεξάρτητα από το πόσο είναι άξιες λόγου ή κατά πόσον το μήνυμά τους φαίνεται να γίνεται αποδεκτό ή είναι μη αμφισβητούμενο».

Σε μια εσωτερική έκκληση προς το προσωπικό την Πέμπτη, ο Fran Unsworth, διευθυντής του BBC News, ζήτησε συγγνώμη για τον όρο «σηματοδότηση αρετής», αλλά επανέλαβε το γεγονός ότι δεν πρέπει να παίρνει πολιτική θέση το BBC.

Απάντηση BBC: «Συμμετοχή, αλλά υπό όρους»

Η διοίκηση του BBC επεσήμανε ότι η συμμετοχή στο Pride μπορεί να γίνει αποδεκτή, εάν θεωρείται «εορτασμός», αλλά σε περιπτώσεις, όπου πρόκειται για διαμαρτυρία, όπως με το «τρανς ζήτημα» -όπως περιεγράφη- ισχύουν οι κανόνες περί αμεροληψίας.

Ένα non binary μέλος του προσωπικού ρώτησε αργότερα τι θα μπορούσαν να εννοούν με τη φράση «τρανς ζήτημα» με τη διοίκηση να διευκρινίζει απλώς ότι ήλπιζαν η σύντομη αυτή επιλογή λέξεων να μην προκαλέσει κάποια προσβολή.

Η απόφαση πάντως θα μπορούσε να προκαλέσει επιπτώσεις και σε μερικά από τα πιο ακριβοπληρωμένα αστέρια του BBC. Ο Evan Davis, οικοδεσπότης του προγράμματος PM 4 του Ραδιοφώνου, καλύπτει το National Student Pride, ενώ η παρουσιάστρια του BBC News, Jane Hill, παρευρίσκεται συχνά σε ΛΟΑΤΚΙ+ εκδηλώσεις, όπως στα βρετανικά ΛΟΑΤ βραβεία.

Τα προηγούμενα χρόνια το BBC είχε παρουσία σε μερικές από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις Pride του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ. Δημοσιογράφοι, πάντως, του δικτύου σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι, παρότι οι πορείες Υπερηφάνειας δεν αναφέρονται ρητά στις νέες οδηγίες, οι ίδιοι θα σταματήσουν να πηγαίνουν. Πηγές του BBC εν μέρει επιβεβαίωσαν τις απαγορεύσεις, ρίχνοντας όμως το μπαλάκι στους τοπικούς διευθυντές, στη διακριτική ευχέρεια των οποίων θα βρίσκεται η ερμηνεία των κανόνων.

Με πληροφορίες από inews.co.uk.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ