Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο συνδέεται με τον κορωνοϊό και πλήττει ενήλικες και παιδιά

Κάτι καινούργιο για να μην βαριόμαστε.

Article featured image
Article featured image

Ένα μυστηριώδες «πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο» που σχετίζεται με τον κορωνοϊό, εμφανίζεται τόσο στα παιδιά όσο και σε ενήλικες σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσίευση στο εβδομαδιαίο επιστημονικό δελτίο του «Morbidity and Mortality Weekly Report», το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων αποκάλυψε ότι ένα πολλαπλό σύστημα φλεγμονώδους συνδρόμου σε ενήλικες (πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο) ή MIS-A, όπως και το σύνδρομο στα παιδιά, είναι μια σοβαρή ασθένεια που στοχεύει πολλαπλά όργανα και προκαλεί αυξημένη φλεγμονή στο σώμα.

Επί του παρόντος, το MIS-A εμφανίζεται σπάνια, όπως και το αντίστοιχο στα παιδιά. Η νέα έκθεση CDC εντοπίζει 27 περιπτώσεις MIS-A σε ενήλικες 21 έως 50 ετών στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Έως την ηλικία των 20 ετών το σύνδρομο τυπικά θεωρείται «παιδικό» (MIS-C), αλλά περιλαμβάνει εφήβους και νέους ενήλικες.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις του συνδρόμου, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, οι ασθενείς έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 ή έχουν αντισώματα εναντίον του, κάτι που υποδηλώνει πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό. Οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη.

Οι νεαροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Μέχρι στιγμής μόνο στις ΗΠΑ έχουν διαγνωσθεί 935 περιστατικά MIS-C, εκ των οποίων τα 19 θανατηφόρα. Παρόμοια είναι και τα συμπτώματα στους ενήλικες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο συνοδεύονται από πόνο στο στήθος και ταχυπαλμία. Από τα γνωστά περιστατικά στους ενήλικες που μελέτησε το CDC, δέκα ασθενείς χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ νοσοκομείου, ενώ δύο πέθαναν.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι ενήλικοι ασθενείς όλων των ηλικιών με τρέχουσα ή προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 μπορούν να εμφανίσουν υπερφλεγμονώδες σύνδρομο παρόμοιο με το MIS-C», σύμφωνα με τους επιστήμονες του CDC. Το CDC διευκρινίζει ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19, γενικά εμφανίζουν φλεγμονή και βλάβες σε άλλα όργανα πέρα από τους πνεύμονες.

Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι επιπτώσεις συνοδεύονται από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Αντίθετα, στην περίπτωση του συνδρόμου MIS-A, οι ασθενείς έχουν από καθόλου έως ήπια προβλήματα αναπνοής. Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για τα σύνδρομα MIS-C και MIS-A, προκειμένου να φωτιστούν καλύτερα οι αιτίες τους, αλλά και οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, στον οργανισμό.

Με πληροφορίες του livescience/LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ