Ο Τραμπ λέει πως οι γιατροί «φουσκώνουν» τον αριθμό θανάτων από κορωνοϊό, γιατί «τα παίρνουν»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος βλέπει (παντού) φαντάσματα.

Article featured image
Article featured image

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε μια αβάσιμη κατηγορία, στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας του στο Μίσιγκαν, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί γιατροί «φουσκώνουν» τον αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό, επειδή παίρνουν «περίπου 2.000 δολάρια ή και παραπάνω» εάν καταγράψουν ως αιτία θανάτου ενός ασθενούς τις επιπλοκές από COVID. Ο αστήριχτος ισχυρισμός του Αμερικανού προέδρου έχει μάλιστα εξοργίσει μεγάλο τμήμα της ιατρικής κοινότητας.

Ο Τραμπ είπε χαρακτηριστικά ότι ο υψηλός αριθμός θανάτων της χώρας σε σύγκριση με άλλες χώρες είναι το αποτέλεσμα μιας απάτης που διενεργείται από γιατρούς που «φουσκώνουν» τους αριθμούς, για να λάβουν χρήματα από τα ασφαλιστικά γραφεία.

Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε συγκεκριμένα πως στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, εάν ένας ασθενής έχει καρκίνο και πρόκειται να πεθάνει σύντομα, αλλά στο μεταξύ ασθενήσει από κορονωϊό, οι γιατροί λένε πως αυτός ο ασθενής απεβίωσε από καρκίνο. Οι Αμερικανοί γιατροί, όμως, σύμφωνα με τον Τραμπ, όταν έχουν αμφιβολίες, επιλέγουν τον κορωνοϊό ως αιτία θανάτου.

Οι ιατρικοί σύλλογοι αρνήθηκαν εκ νέου τους ισχυρισμούς του, ενώ η Αμερικανική Ιατρική Ένωση αντέδρασε ξεκαθαρίζοντας με ανακοίνωσή της πως «οι Αμερικανοί γιατροί δεν λένε ψέματα για τους θανάτους από κορωνοϊό». Ο Ashish K. Jha, πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Brown, στη δική του ανακοίνωση, τόνισε: «Οι κατηγορίες του Τραμπ είναι αβάσιμες και προσβλητικές, ενώ μαρτυρούν παντελή έλλειψη γνώσης του ιατρικού επαγγέλματος και του τρόπου λειτουργίας των νοσοκομείων».

Πάντως, σε ένα από τα τελευταία του tweets, ο Τραμπ δεν παρέλειψε να ειρωνευτεί και τη δυσοίωνη εκτίμηση του Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα, ότι οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ δύσκολο χειμώνα λόγω του ιού. Κατά τον ίδιο, όλα αυτά είναι crazy.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ