Στη Δανία θανάτωσαν 17 εκατομμύρια μινκ λόγω κορωνοϊού

Μεταφέρθηκαν σε μαζικούς τάφους [Ανατριχιαστικές Εικόνες]

Στη Δανία θανάτωσαν 17 εκατομμύρια μινκ λόγω κορωνοϊού

Μεταφέρθηκαν σε μαζικούς τάφους [Ανατριχιαστικές Εικόνες]

Article featured image
Article featured image

Πάνω από 17 εκατομμύρια μινκ σφαγιάστηκαν και τοποθετήθηκαν σε μαζικούς τάφους στη Δανία σε μια απελπισμένη προσπάθεια αναχαίτισης ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να σταματήσουν τη νέα παραλλαγή Covid-19 με όνομα «Cluster 5» πριν εξαπλωθεί στο γενικό πληθυσμό, αν και μέχρι στιγμής έχει προσβάλει 13 ανθρώπους στη βόρεια Δανία. Επίσης, σύμφωνα με επιστήμονες, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

EPA-MORTEN STRICKER 3.jpg

EPA-MORTEN STRICKER

Σοκαριστικές εικόνες δείχνουν εκσκαφείς και φορτηγά να ξεφορτώνουν χιλιάδες νεκρά μινκ σε βιαστικά σκαμμένους τάφους, με εργάτες φορώντας στολές προστασίας να ψεκάζουν τα οχήματα με απολυμαντικό υγρό.

Οι υγειονομικές και περιβαλλοντικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν πως τα ζώα θα ταφούν σε γη που ανήκει στο στρατό της χώρας κοντά στην πόλη Χόλστεμπρο επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί κλίβανοι για να αποτεφρωθούν όλα τα νεκρά ζώα.

EPA-MORTEN STRICKER 2.jpg

EPA-MORTEN STRICKER

EPA-MORTEN STRICKER 4.jpg


Το σχέδιο της Δανίας για θανάτωση 17 εκατομμυρίων μινκ στη χώρα έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια, μετά την παραδοχή της κυβέρνησης πως στερείται νομικής βάσης για την εντολή. Τουλάχιστον δυο εκατομμύρια μινκ έχουν ήδη θανατωθεί. Αγρότες σε περιοχές της Δανίας που δεν έχουν επηρεαστεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού μπορούν ακόμη να πωλούν γούνα από μινκ, ωστόσο υποχρεούνται να θανατώσουν όλα τα ζώα τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

EPA-MORTEN STRICKER 5.jpg

EPA-MORTEN STRICKER

EPA-MORTEN STRICKER.jpg


Από τον Ιούνιο έχουν εντοπιστεί πέντε διαφορετικά μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού σε 214 διαφορετικούς ανθρώπους στη Δανία. Από αυτά μόνο ένα -το Cluster 5- έχει την μικρότερη ευαισθησία σε αντισώματα.

Δεν είναι ασυνήθιστο για ιούς να μπορούν να μεταπηδούν μεταξύ ανθρώπων και άλλων ζώων, κάτι που συνέβη επίσης στην περίπτωση του H5N1 ή γρίπης των πτηνών και του H1N1, γρίπης των χοίρων. Ο μοναδικός σκοπός οποιουδήποτε ιού είναι να αναπαράγεται όσο μπορεί περισσότερο. Οπότε όταν ένα ιός περνά από ένα είδος σε άλλο, μεταλλάσσεται φυσικά για να προσαρμοστεί στο νέο ξενιστή.

Με τον Covid-19, μικρές αλλαγές στο DNA συνέβησαν όταν πέρασε στα μινκ. Αυτό σημαίνει πως όταν ο ιός πέρασε ξανά πίσω στους ανθρώπους η βιολογία του άλλαξε, οπότε μπορεί να συμπεριφερθεί διαφορετικά με άλλα στελέχη ενώ βρίσκεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν αυτό θα κάνει την ασθένεια πιο μολυσματική ή θανατηφόρα για τους ανθρώπους, ωστόσο προειδοποίησαν πως έχει την συγκεκριμένη δυνατότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ