Ποιες χαρακτηρίζονται ως «ουσιώδεις υπηρεσίες» από την κυπριακή νομοθεσία

Εν αναμονή των διευκρινίσεων του Υπουργού Υγείας.

Article featured image
Article featured image

Σε ισχύ τίθενται σήμερα Πέμπτη (12/11) τα νέα μέτρα κατά της νόσου COVID19, με αυστηρότερα αυτά σε Λεμεσό και Πάφο που μπαίνουν σε lockdown ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 20:00 το βράδυ μέχρι αι τις 05:00 το πρωί.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας, οι μόνοι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν θα επηρεάζονται από τα μέτρα σε Λεμεσό και Πάφο, θα είναι αυτοί που εργάζονται σε ουσιώδεις υπηρεσίες. Παρόλα αυτά και μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί ποιες υπηρεσίες θεωρούνται «ουσιώδεις», οπότε και δεν θα επηρεαστούν από τα νέα μέτρα, κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί εντός των επόμενων ωρών.

Πάντως, σύμφωνα με τη σχετική Νομοθεσία, ως ουσιώδεις καθορίζονται οι υπηρεσίες η διακοπή των οποίων θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή, την προσωπική ασφάλεια ή υγεία του συνόλου ή μέρους του πληθυσμού.

Εργαζόμενοι σε «ουσιώδεις υπηρεσίες» ορίζονται όσοι εργάζονται για:

-Την εξασφάλιση συνεχούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Ουσιαστικά πρόκειται για το προσωπικό ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών και της ΑΗΚ.

-Την εξασφάλιση υδατοπρομήθειας για σκοπούς ύδρευσης. Αυτό αφορά σταθμούς αφαλάτωσης καθώς επίσης και Συμβούλια Υδατοπρομήθειας.

-Την εξασφάλιση λειτουργίας τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για την CYTA και το Ράδιο Κύπρος.

-Την ασφαλή λειτουργία των αερομεταφορών και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας. Υπηρεσίες αεροδρομίων (ουσιώδεις) καθώς επίσης και τμήματα συντήρησης και επιδιόρθωσης αεροπορικών εταιρειών.

-Την λειτουργία των νοσοκομείων. Αναφέρεται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κλινικές, ιατρικά καθώς και διαγνωστικά κέντρα.

-Την λειτουργία των φυλακών,

-Την επιδιόρθωση ή συντήρηση του εξοπλισμού και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, περιλαμβανομένης και της Πυροσβεστικής

-Την ασφαλή λειτουργία της λιμενικής κίνησης, δηλαδή Αρχή Λιμένων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ