«Πού ήσουν Θεέ μου…»

Το μοιρολόι του Hovig στα αρμένικα για τους χαμένους συμπατριώτες του στο Ναγκόρνο Καραμμπάχ.

Article featured image
Article featured image

«Πού ήσουν Θεέ μου…Για άλλη μια φορά, ο πλανήτης μας γύρισε την πλάτη, όταν τον χρειαζόμασταν...Παρακαλέσαμε, φωνάξαμε, κλάψαμε... Αλλά μάταια.. Θεέ μου… Ακούσατε τις κραυγές μας για βοήθεια αλλά παρόλα αυτά, επιλέξατε να ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΕΤΕ. Επιλέξατε να μείνετε σιωπηλοί».

Μετά από έναν πολύμηνο αγώνα για την διατήρηση των εδαφών τους, οι Αρμένιοι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έπειτα και από την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης που παραχωρεί την κυριαρχία των εδαφών στους Αζέρους, πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα χωριά τους και να γίνουν πρόσφυγες για ακόμη μία φορά.


Ένας αγώνας με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, καταστροφές και ερείπια που άφησε πίσω του πόνο και δάκρυ. Ο αρμενικής καταγωγής τραγουδιστής Hovig, θέλησε με ένα τραγούδι του να εκφράσει τη συμπαράσταση και τη στήριξή τους στους συμπατριώτες του, τραγουδώντας για το άδικο και τον πόνο που βίωσαν.

Το τραγούδι του Hovig, το οποίο ερμηνεύει στα αρμένικα με αγγλικούς υποτίτλους, ανέβηκε στο διαδίκτυο στις 12 Νοεμβρίου, και ήδη έχει γίνει viral.

«Χθες οι καρδιές εκατομμύρια Αρμενίων σταμάτησαν να χτυπούν. Σήμερα η ζωή σταμάτησε να είναι όπως και πριν... Θέλω να εκφράσω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τη θλίψη μου, για τον χαμό όλων αυτών των γενναίων συμπατριωτών μου, γυναικών και ανδρών, που πάλεψαν με σθένος για την υπεράσπιση της πατρίδας μας. Επίσης θέλω να εκφράσω την οργή μου για την απώλεια όλων αυτών των αθώων ψυχών που χάθηκαν… Μάταια..

Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εξηγήσουμε στα μελλοντικά παιδιά μας, πως δύο μαζικές γενοκτονίες έχουν εξελιχθεί μπροστά στα μάτια μας, δίχως να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που πίστευα πως ο κόσμος αλλάζει. Μάλλον έκανα λάθος. ΑΛΛΑ... Θέλω να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ας ακουστεί ΠΑΝΤΟΥ.

Από σήμερα, οι φωνές και οι ψυχές μας θα ηχούν πιο δυνατά. Θα συνεχίσουμε να τραγουδούμε και να χορεύουμε με το ίδιο πάθος όπως κάναμε και πριν. Θα συνεχίσουμε να περπατάμε στους δρόμους με την ίδια περηφάνια στην καρδιά μας. Όπως ακριβώς μάθαμε να κάνουμε από την μέρα που γεννηθήκαμε. Μέσα από τις στάχτες μας θα αναγεννηθούμε. Το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν. ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ενωμένοι, ξέρουμε πως μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Ένα μέρος όπου όλοι οι άνθρωποι αυτού του κόσμου μπορούν να ζουν ειρηνικά. Για εμάς. Για τα παιδιά μας». Ήταν το μήνυμα του Hovig στο διαδίκτυο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ