Ιστορίες τουαλέτας

15 άτομα μάς λένε ποια είναι η σχέση τους με την τουαλέτα, το πολύ ιδιαίτερο αυτό δωμάτιο του σπιτιού, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας (19 Νοεμβρίου). Ό,τι πιο βαθύ και ξαλαφρωτικό θα διαβάσεις σήμερα!

Article featured image
Article featured image

Σήμερα, 19 Νοεμβρίου, μεταξύ άλλων είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, η Παγκόσμια Ημέρα Άντρα και φυσικά -μιας και δεν θα μπορούσε να λείπει από το τρίπτυχο- η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας.

Σε μία πρώτη ανάγνωση, τα τρία αυτά, πιο πάνω, δεν έχουν καμία σύνδεση μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, όπως αποδεικνύεται από καιρού εις καιρόν, η σχέση του άντρα με την τουαλέτα είναι πολύ βαθιά και ουσιαστική, αφού, όπως ομολογούν πολλοί άντρες, η ώρα που κλειδώνονται στην τουαλέτα είναι μια ώρα ιερή που χαλαρώνουν, παίρνουν σοβαρές αποφάσεις, φιλοσοφούν, ενημερώνονται, προβληματίζονται και στοχάζονται.

Μια τέτοια μέρα, λοιπόν, δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε εις βάθος με το ζήτημα, αφιερώνοντας λίγο χρόνο σε αυτή την ιεροτελεστία, ρωτώντας πιστούς να μας περιγράψουν τη δική τους σχέση με το ιδιαίτερο αυτό δωμάτιο του σπιτιού.

14 άντρες και 1 γυναίκα απαντούν στο ερώτημα που τους θέσαμε και το δίχως άλλο αυτό, είναι ό,τι πιο βαθύ και ταυτόχρονα ξαλαφρωτικό θα διαβάσεις σήμερα.


Άμαν έσιεις κοπελλούθκια, η τουαλέτα εν ο μόνος τόπος μες στο σπίτι που μπορείς να ησυχάσεις. Επιπλέον, ανέκαθεν οι πιο ωραίες ιδέες έρκουνταί μου μες στην τουαλέτα για κάποιο λόγο.

-Πάμπος, 39

«Το μέρος», όπως προσφωνείται κατά κόρον στο νησί, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της μεγάλης τεχνολογικής αλλαγής που βιώσαμε από το 90'-00' μέχρι το 10'-20'. Τα περιοδικά αντικαταστάθηκαν από τα κινητά τηλέφωνα. 90'-00' εννοώ 20ετία και 10'-20' εννοώ 10ετία, αν δεν γνωρίζεις να μετράς.

-Παντελής, 32

photo-1562606795-905ad4a92a67.jpg


Κάποτε η τουαλέτα ήταν κι ένα χώρος χαλάρωσης και περισυλλογής. Αυτό άλλαξε όταν συγκατοίκησα με τη γάτα μου η οποία απαιτεί να έρχεται μαζί μου στην τουαλέτα και να κάθεται να με βλέπει κατάματα, μη αφήνοντας με να απολαύσω εκείνα τα λίγα λεπτά ιδιωτικότητας που είχα κάποτε.

-Αντρέας, 32

Πρόκειται για μία καθημερινή, εκτονωτική και απαραίτητη σχέση, θα μπορούσε κανείς να πει ιερή. Ίσως να το ξεχνάμε, μιας και το θεωρούμε δεδομένο, όμως αν σκεφτεί κανείς πως εκατομμύρια συνάνθρωποί μας στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρή τουαλέτα και νερό για λούσιμο, επί καθημερινής βάσεως, τότε αντιλαμβάνεστε για τι σπουδαίο πράγμα μιλάμε!

Σε προσωπικό επίπεδο, είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα η πίεση του νερού στο ντους να είναι ισχυρή. Το ντους είναι πραγματικά μια καθημερινή ιεροτελεστία για εμένα, αισθάνομαι πως φεύγει όλη η κούραση της ημέρας και αναζωογονούμαι. Απίστευτη η επίδραση του νερού στο σώμα και στο πνεύμα! Ιεροτελεστική θα έλεγα πως είναι και η στιγμή εκτέλεσης των άλλων απαραίτητων ανθρώπινων αναγκών που γίνονται επί καθημερινής βάσεως στον χώρο αυτό, συνεπώς, σημαντικό για μένα είναι να διατηρείται επίσης ο χώρος αυτός καθαρός και εύχρηστος, με όλα τα κονφόρμ

Είναι το μέρος όπου το πλάσμα πραγματικά πνάζει που ούλους τζαι που ούλα τζαι αφιερώνεται στον εαυτό του αποκλειστικά. Τέλος, όπως λέει μια σοφή κυπριακή ρήση, «σαν το σελί του σπιθκιού σου εν έσιει!» Πουθενά η αφόδευση δεν είναι τόσο χαλαρωτική όσο στο σπίτι σου.

-Πάνος, 34

photo-1585018021184-7e9b30642c68.jpg


Χωρίς εσένα όμως εγώ πεθαίνω. Χωρίς εσένα όμως εγώ πεθαίνω και δε με νοιάζει τίποτα σ’ αυτή τη ζωή, αν δε θα είμαστε μαζί.

-Δημήτρης, 29

Στο κάλεσμα της φύσης όλα σταματούν: δουλειές, μωρά, μουρμούρα, όλα τα «πρέπει» και τα «μη». Μπαίνεις στον ησυχαστήριο και η πόρτα της τουαλέτας κλείνει ερμητικά πίσω σου. Ηρεμία. Εδώ επιβάλλεται να κάθεσαι. Βόμβες να πέφτουν πίσω από την κλειστή πόρτα εσύ δεν σηκώνεσαι γιατί «θα τα στρατουρήσεις χαμαί τζιαι εννα μας ανοίξεις τζι’ άλλες δουλειές».

Άλλωστε, το ξέρουν ότι εσύ στην τουαλέτα το θέλεις το μισαωράκι (plus) σου, άρα για μισή ώρα δεν υπάρχεις πουθενά στο σύμπαν. Το είπε κι ο Γιαννάκης (ο Πλούταρχος ρε!) «πουθενά δεν θα υπάρχω, θα’ μαι άφαντος για εσένα». Τραγούδια βγαλμένα από τη ζωή, τι να λέμε τώρα.

Μπορείς να το παίζεις χαλαρός και να λύνεις σταυρόλεξα, μπορείς να το παίζεις ποθκιάντραπος και να κατασκοπεύεις ξένα προφίλ στο Instagram, μπορείς να το παίζεις διάσημος και να παίρνεις συνέντευξη από τον εαυτό σου (δίνεις τέλειες συνεντεύξεις και το ξέρεις), μπορείς να το παίζεις ξερόλας και να γνωρίζεις όλα τα συστατικά στο σαμπουάν κερατίνης της γυναίκας σου (ναι, ξέρεις και το Sodium xylenesulfonate), μπορείς να το παίζεις συμπονετικός και διαβάζοντας γυναικεία προβλήματα στη Madame Figaro της γυναίκας σου να κουνάς το κεφάλι με κατανόηση.

Μισή ώρα, εκατοντάδες οι ρόλοι, άπειρα τα οφέλη. Και καταλήγω. Το κάλεσμα της φύσης είναι διαλογισμός και επειδή οι έρευνες λένε ότι ο διαλογισμός είναι απαραίτητος για την ψυχική και σωματική υγεία, διαλογιστείτε γιατί χανόμαστε. Και τραβήξτε και δύο φορές το καζανάκι αν χρειαστεί.

Μίλτος, 37

photo-1570562780488-52a22f682fbc.jpg


Άκρως δημιουργικός χώρος. Δίνει το χρόνο για ενδοσκόπηση, λήψη αποφάσεων και κυρίως ενημέρωση με την επικαιρότητα.

-Ανδρέας, 39

Διεκπεραιωτική η σχέση μας!
-Κυριάκος 34

Χώρος ξαλάφρωσης, ηρεμίας και scrolling, που όταν κλείνει η πόρτα, νομίζεις πως κανείς δεν ξέρει τι κάνεις.
-Πέτρος, 41

Δεύτερος αγαπημένος χώρος στο σπίτι, μετά την κουζίνα. Τις περισσότερες φορές εκεί κάνω τις πιο σοβαρές σκέψεις.

-Μαρίνος, 32

Η τουαλέτα είναι ένας χώρος διαλογισμού και χαλάρωσης. Μέχρι και business plan κάνεις εκεί μέσα.

-Δημήτρης, 47

Έχουμε τέλεια (σ)χέση

-Γιάννης, 31

Μετά την κουζίνα εν το πιο αγαπημένο μου μέρος. Πάω τουλάχιστον 4 με 5 φορές την ημέρα.

-Κωνσταντίνα, 25


Η παγκόσμια ημέρα τουαλέτας συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα φιλοσοφίας. Τυχαίο; Δεν νομίζω αφού ο συγκεκριμένος χώρος για κάποιο λόγο προσφέρεται για ιδέες και σκέψεις.

-Στέργιος, 37

Είναι το γραφείο μου, το καλύτερο δωμάτιο μέσα στο σπίτι.

-Αντρέας, 40


frog-914131_960_720.jpg



Trivia

Ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6-8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές το χρόνο. Περνά περίπου 3 χρόνια της ζωής του στην τουαλέτα!

2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, δεν έχουν επαρκή αποχέτευση.

Η αποφυγή διούρησης εξαιτίας των βρόμικων τουαλετών μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ήπαρ και την κύστη.

Οι πιο πολλές τουαλέτες έχουν σχεδιαστεί λανθασμένα.

Η τουαλέτα παραμένει θέμα - ταμπού και οι άνθρωποι αποφεύγουν να το συζητάνε. Εμείς (στη CITY) όχι.


Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου. Καθιερώθηκε το 2001 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας, που συγκεντρώνει στους κόλπους του πανεπιστημιακούς, υγιεινολόγους σχεδιαστές τουαλετών, οικολόγους και άλλους ειδικούς από συναφείς κλάδους.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουαλέτας είναι η ενημέρωση του κοινού για το δικαίωμα του σε ένα καλύτερο περιβάλλον στις τουαλέτες και η διεκδίκηση του από τους ιδιοκτήτες των τουαλετών, αλλά και η υποχρέωσή του χρήστη να συνεισφέρει στη διατήρηση, την καθαριότητα και την υγιεινή τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ