Νέα μέτρα αποφασίζει σήμερα Υπουργείο Υγείας και Συμβουλευτική Επιτροπή

Διευκρινήσεις του Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας, Κωνσταντίνου Τσιουτή, για την πιθανότητα εφαρμογής νέου, γενικευμένου lockdown.

Article featured image
Article featured image

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα αξιολογηθεί σήμερα σε συνάντηση του Υπουργού Υγείας με την συμβουλευτική επιστημονική Επιτροπή. Επιπλέον θα αξιολογηθούν και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα, καθώς και κατά πόσο λειτούργησαν αποτρεπτικά στην έξαρση της πανδημίας. Μέσα από τη συνάντηση θα παρθούν νέες αποφάσεις και νέα μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες καταγράφηκαν 197 νέα κρούσματα κορωνοϊού από σύνολο 3.053 εργαστηριακών εξετάσεων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 4.563. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 26 άτομα θετικά στον ιό, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πέντε ασθενείς, ενώ άλλα οκτώ άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο Covid-19.



Οι υποθέσεις για γενικευμένο lockdown

Στο Ράδιο Πρώτο και στην Πρώτη Εκπομπή μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Ο δρ. Τσιούτης κληθείς να απαντήσει για το τι να αναμένουμε την ερχόμενη Τετάρτη όπου το Υπουργικό θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για επιβολή νέων μέτρων, ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος κατά τον ίδιο, για γενικευμένο lockdown στην Κύπρο. Είχε προηγηθεί σχολιασμός από τους παρουσιαστές αλλά και τον ίδιο, ότι η Κύπρος ακολουθεί το παράδειγμα της Ελλάδας όπως και η Ελλάδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ως προς την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

«Σε συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν φάνηκε ουσιαστικά η εικόνα των μέτρων που επιβλήθηκαν. Οι πηγές μετάδοσης είναι από πάρα πολλές εστίες και υπάρχει μεγάλο ποσοστό άγνωστης προέλευσης. Γενικευμένο lockdown δεν υπάρχει λόγος να γίνει στην Κύπρο. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν δικαιολογείται γενικευμένο lockdown. Έχουμε πρόβλημα σε συγκεκριμένες περιοχές που οι δείκτες τους είναι στο κόκκινο. Αυτές οι περιοχές μπορούν να τροφοδοτήσουν την υπόλοιπη χώρα. Εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε, όπως και στους χώρους μετάδοσης, οι οποίοι είναι οι χώροι εργασίας, τα σχολεία και οι χώροι μαζικής μετάδοσης (κλειστοί χώροι). Δεν υπάρχει λόγος να γίνει γενίκευση μέτρων σε όλες τις επαρχίες. Εκεί που βλέπεις το πρόβλημα καλό θα είναι να το προλάβεις. Ως επιτροπή πάμε με τις επιδημιολογικές παρατηρήσεις», είπε ο δρ. Τσιούτης.

Αναφορικά με το παράδειγμα της Σλοβακίας η οποία ελέγχει μαζικά τον πληθυσμό της, ο δρ.Τσιουτής εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του. «Σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό δεν ανιχνεύτηκε γιατί έγιναν με τεστ αντιγόνου οι μαζικοί έλεγχοι», εξήγησε.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στους χώρους όπου παρατηρείται η διασπορά και ειδικότερα για τα σχολεία. «Δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες αλλά βλέπουμε καθημερινά κρούσματα σε σχολεία. Και εκεί θα μπορούσε να περιοριστεί περισσότερο η μετάδοση.

Αν αυξάνεται η διασπορά στην κοινωνία θα υπάρχει και στα σχολεία, είναι αναμενόμενο. Είναι λογικό να γίνει προσπάθεια να προστατευθούν τα σχολεία», απάντησε ο δρ. Τσιούτης ενώ είχε προηγηθεί η ερώτηση για τον τρόπο που Γαλλία και Ελλάδα για παράδειγμα επιβάλλουν lockdown με ανοικτά σχολεία.


Με πληροφορίες από sigmalive.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ