Τι είναι το taser που διαβάζουμε ότι βρέθηκε στην κατοχή του Σφακιανάκη

Εκτός από το 1,5 γραμμάριο κοκαΐνης και το περίστροφο (με τη ληγμένη άδεια), στην κατοχή του Νότη Σφακιανάκη, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής, διαβάζουμε πως βρέθηκε και ένα taser.

Article featured image
Article featured image

Τι ακριβώς είναι το taser, πώς λειτουργεί και τι προκαλεί;

Το τέιζερ (taser) είναι όπλο που χρησιμοποιείται από δυνάμεις ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών, προκειμένου να «αδρανοποιούν» υπόπτους και να μπορούν να τους συλλαμβάνουν. Προκαλεί ηλεκτροσόκ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το «χτύπημά» του να αποβεί μοιραίο.

Το συγκεκριμένο όπλο κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1974 από τον επιστήμονα της NASA, Τζακ Κόβερ, ο οποίος και το ονόμασε «Ηλεκτρονικό Τυφέκιο Thomas A Swift» (Thomas A Swift Electronic Rifle - TASER), που το εμπνεύστηκε από μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά της εποχής (Tom Swift Series).

Επειδή αρχικά το όπλο χρησιμοποιούσε πυρίτιδα, η αμερικανική Υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού και Όπλου (ATF) το κατέταξε το 1976 στην κατηγορία των πυροβόλων όπλων. Το 1993 ο Ρικ και ο Τόμας Σμιθ ίδρυσαν την εταιρεία TASER και με τη βοήθεια του Κόβερ προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα όπλο που να μην χρησιμοποιεί πυρίτιδα και επομένως να μην μπορεί να σκοτώσει, αλλά χάρη σε έναν προωθητή αζώτου να προκαλεί ηλεκτρική εκκένωση.

Το 1999 ανέπτυξαν ένα πιστόλι που μπορούσε να προκαλέσει νευρομυϊκή ανικανότητα. Το 2003 αναπτύχθηκε το TASER X3, το οποίο μπορούσε να πραγματοποιήσει τρεις βολές ηλεκτρικής εκκένωσης 50.000 βολτ, πριν γίνει «επαναγέμισή» του. Τον Απρίλιο του 2017 ιδρύθηκε η εταιρεία Axon, ως συνέχεια της TASER και η οποία είναι η μοναδική στον κόσμο που παράγει το συγκεκριμένο όπλο.




Πώς λειτουργεί

Το taser εκτοξεύει δύο μικρά «βέλη» που μπορούν να χτυπήσουν τον ύποπτο σε απόσταση μέχρι και 10 μέτρα. Λειτουργεί με τη διάδοση ενός ηλεκτρικού φορτίου υψηλής τάσης και χαμηλής συχνότητας, το οποίο επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί ανεξέλεγκτες συσπάσεις μυών, καθιστώντας το άτομο προσωρινά ανίκανο να κινηθεί ή και να μιλήσει.

Αν και στόχος είναι το άτομο που θα δεχτεί τη βολή του taser να μην πεθάνει, ωστόσο έχουν καταγραφεί περιπτώσεις θανάτων. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, έπειτα από χρήση taser από αστυνομικές δυνάμεις, έχουν υπάρξει θάνατοι που οφείλονταν σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή ύστερα από μια κατάσταση ηρεμίας. Τέτοιου είδους θάνατοι έχουν αποδοθεί σε «ντελίριο», κατάσταση που χαρακτηρίζει την επιθετική συμπεριφορά, τον γρήγορο καρδιακό παλμό και επιβαρυντικούς παράγοντες σχετιζόμενους με ψυχική νόσο, φάρμακα ή ναρκωτικά.



Σοκαριστικό βίντεο του 2018 όπου αστυνομικός ρίχνει με τέιζερ πισώπλατα σε άοπλο Αφροαμερικανό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ