Δεν θα μάθουμε σύντομα τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών

Ποιος ο λόγος και πότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Article featured image
Article featured image

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές στις ΗΠΑ, αφού κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν δίνουν μάχη ψήφο με ψήφο. Σύμφωνα μάλιστα με το Associated Press, το τελικό αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει κάπως, ακόμα και την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου.

Και αυτό γιατί εν μέσω της φονικής πανδημίας και των μέτρων που έχουν τεθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσής της, πολλοί Αμερικανοί, εκτός από το δικαίωμα ψήφου, άσκησαν και αυτό της επιστολικής, καθώς υπερίσχυσε η ανησυχία για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η διά ζώσης παρουσία σε κάποιο πολυσύχναστο εκλογικό κέντρο.

Μια ιδιαίτερα χρονοβόρα ωστόσο διαδικασία, καθώς οι ψήφοι πρέπει, πριν προσμετρηθούν, να επαληθευτούν βάσει των πληροφοριών εγγραφής. Αν στο «μίξερ» προσθέσετε και λίγο από τις πρωτοφανείς για πολλές Πολιτείες συνθήκες λόγω κορονοϊού, αλλά και την απειρία σε ό,τι έχει να κάνει με την επιστολική ψήφο, τότε και ο πιο ανυπόμονος Αμερικανός θα δώσει «συγχωροχάρτι» για την καθυστέρηση.

Ο πιο εύκολος δρόμος που ακολούθησαν κάποιες Πολιτείες ήταν να αρχίσουν να επεξεργάζονται τις επιστολικές ψήφους πριν από την ημέρα των εκλογών, με την έμπειρη Φλόριντα να δείχνει το… μονοπάτι και τη Βόρεια Καρολίνα να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής.

Την ίδια ώρα, ορισμένες Πολιτείες πρέπει να καταμετρήσουν τις ψήφους που δεν είχαν φτάσει καν το βράδυ των εκλογών, επειδή εξακολουθούν να βρίσκονται στο ταχυδρομείο.

Αν και καμία Πολιτεία δεν θα μετρά ψήφους μέσω ταχυδρομείου που θα έχουν σφραγιστεί μετά την ημέρα των εκλογών, πολλές Πολιτείες έχουν προθεσμία για καταμέτρηση επιστολικών ψήφων που φτάνουν μόνο πριν ή ανήμερα των εκλογών. Αυτό ισχύει για τη Φλόριντα, την Αριζόνα, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Ωστόσο, η Πενσυλβάνια σκοπεύει να μετρήσει ψήφους που φθάνουν ακόμα και τρεις ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών. Η Βόρεια Καρολίνα θα μετρά, δε, ψηφοδέλτια που φθάνουν έως και εννέα ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ το Οχάιο θα μετρά ψηφοδέλτια που έχουν παραληφθεί έως και 10 ημέρες μετά. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτές οι Πολιτείες αναμένεται να αποτελέσουν και το μεγαλύτερο ίσως τροχοπέδη στη γρήγορη ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Οι δημοσκοπήσεις μάλιστα που πραγματοποιήθηκαν την παραμονή της 3ης Νοεμβρίου έδειξαν ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Τραμπ σκόπευε να φτάσει στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσει την Ημέρα των Εκλογών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν σχεδίαζαν να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου. Ένας ακόμη σοβαρός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει κανείς να προϊδεάσει για το τελικό αποτέλεσμα χωρίς τις επιστολικές ψήφους.

Από το κάδρο, τέλος, δεν πρέπει να μείνουν εκτός και οι αντιδράσεις που ίσως παρακωλύσουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία (μέσω προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο), καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κρύψει ανερυθρίαστα την αντίθεσή του στην επιστολική ψήφο, αναγάγοντάς τη σε πρόσφορο έδαφος για νοθεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ