Καταδίκη-ορόσημο για καταστροφή βιοτόπου στο Lady’s Mile

Σε ιδιοκτήτη εστιατορίου της περιοχής και χειριστή εκσκαφέα.

Article featured image
Article featured image


Το Δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων καταδίκασε δύο άτομα για αδικήματα εις βάρος της άγριας ζωής και του βιότοπου του Lady’s Mile – μια πρωτοφανής απόφαση για τα κυπριακά δεδομένα που δημιουργεί προηγούμενο για την έκβαση άλλων ανάλογων περιβαλλοντικών υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, τον Μάϊο 2019, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Lady’s Mile και άτομο το οποίο προσλήφθηκε για τον χειρισμό εκσκαφέα, προχώρησαν σε αυθαίρετη επέμβαση στην παραλία του Lady’s Mile με σκοπό τη δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου δίπλα από το εστιατόριο. Επίσης, μόνο τους τελευταίους μήνες, στην περιοχή Ακρωτηρίου έχουν εκδοθεί δεκάδες εξώδικα και γραπτές παρατηρήσεις από τις αρχές των

Βρετανικών Βάσεων για διάφορα παραπτώματα όπως παράνομη ρίψη σκουπιδιών, παράνομη οδήγηση, παράνομη εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων κτλ.

Η παραλία του Lady’s Mile βρίσκεται εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης του Ακρωτηρίου ενώ η περιοχή στην οποία έγινε η επέμβαση αποτελεί χώρο φωλεοποίησης της Πράσινης Χελώνας Chelonia mydas και της χελώνας Caretta caretta. Η συγκεκριμένη ενέργεια της εκσκαφής της παραλίας είχε ως αποτέλεσμα την εκρίζωση φυσικής βλάστησης, την καταστροφή αμμοθίνων και τη συμπίεση της άμμου στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο τον βιότοπο στον οποίο γεννούν τα αυγά τους τα δύο είδη χελώνας.

Τα δύο άτομα καταδικάστηκαν και στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή τριών χρόνων καθώς και πρόστιμο ύψους 1000 ευρώ, και στον δεύτερο πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για τα ακόλουθα αδικήματα:

  • καταστροφή, πρόκληση ενόχλησης ή ζημιάς του βιότοπου στον οποίο αναπαράγεται ή ξεκουράζεται η άγρια ζωή
  • μη αδειοδοτημένη υλοποίηση έργου σε Ειδική Ζώνη Διατήρησης

Ο Πτηνολογικός τονίζει ότι η αυθαίρετη επέμβαση στην παραλία του Lady’s Mile αποτελεί κατεξοχήν παράδειγμα της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ των αυξανόμενων πιέσεων για υποδομές αναψυχής στην περιοχή από τη μια και της ανάγκης για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής από την άλλη.

Χωρίς την αναγκαία διαχείριση και την εφαρμογή του νόμου, η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στα λιμνία, η οδήγηση εντός των οικοτόπων, η φαινομενικά απεριόριστη επέκταση των χώρων στάθμευσης των εστιατορίων πάνω σε πολύτιμους αμμόλοφους και λιμνούλες, οι αυθαίρετες επεμβάσεις στον βιότοπο και η διοργάνωση εκδηλώσεων χωρίς περιβαλλοντική άδεια είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η περιοχή υφίσταται σοβαρή υποβάθμιση.

«Ευελπιστούμε ότι αυτή η καταδίκη θα λειτουργήσει με αποτρεπτικό τρόπο για να μην συνεχιστούν παραβάσεις εις βάρος της φύσης στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και στις προστατευόμενες περιοχές μας γενικά, είτε αυτές γίνονται από μεμονωμένα άτομα ή από οργανωμένα σύνολα και επιχειρήσεις. Παράλληλα, ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών για καλύτερη εφαρμογή του νόμου και των αυξημένων περιπολίων από τις Βρετανικές αρχές», δήλωσε ο διευθυντής του Πτηνολογικού, Μάρτιν Χέλλικαρ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ