Σημαντική ανακοίνωση της Pfizer ότι το εμβόλιό της είναι 90% αποτελεσματικό στη φάση 3

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που έχουν αναπτύξει η φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech φαίνεται πως αγγίζει το 90%.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών, με βάση στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα (9/11) από τη δοκιμή του εμβολίου τους, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο, το εμβόλιο δείχνει να έχει πάνω από 90% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σε άτομα χωρίς ένδειξη προηγούμενης μόλυνσης.


Το εύρημα ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης ανεξάρτητης ανάλυσης οποιουδήποτε εμβολίου Covid-19 σε δοκιμές φάσης 3 -το τελικό στάδιο πριν από την εμπορική άδεια. Η μελέτη διαπίστωσε ότι 94 συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο δύο δόσεων προστατεύθηκαν από την ασθένεια 28 ημέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό τους.

«Για μένα, αυτό είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ugur Sahin, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, στους Financial Times, ενώ ο προϊστάμενος της Pfizer, Albert Bourla, είπε ότι ήταν «μια υπέροχη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».


albert_bourla.jpg
Ο Albert Bourla«Το προφίλ κινδύνου-οφέλους είναι σαφώς υπέρ του οφέλους, πληροί όλα τα κριτήρια για γρήγορη επεξεργασία», πρόσθεσε ο κ. Sahin. Είπε ότι το φάρμακο θα υποβληθεί στις αρχές για έγκριση έκτακτης ανάγκης μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα υπερβαίνουν κατά πολύ τα κριτήρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων για την έγκριση εμβολίου Covid-19, το οποίο επιβάλλει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50% σε δοκιμές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι έως και 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου – που θα ήταν το πρώτο εμβόλιο που χρησιμοποίησε νέα τεχνολογία mRNA – θα μπορούσαν να παρασκευαστούν φέτος και άλλες 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις θα παραχθούν το 2021.

Οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει παραγγελίες για 100 εκατομμύρια δόσεις, με την επιλογή να αποκτήσουν άλλα 500 εκατομμύρια, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει 30 εκατομμύρια δόσεις. Είναι υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για την παροχή 200 εκατομμυρίων δόσεων στην ΕΕ.

Ο κ. Sahin είπε ότι η BioNTech και η Pfizer θα «χρησιμοποιήσουν μια δίκαιη προσέγγιση» όταν πρόκειται για τη διανομή των πρώτων δόσεων του εμβολίου, προσθέτοντας ότι θα δώσουν προτεραιότητα στις παραδόσεις σε χώρες όπου η λήψη είχε εγκριθεί για χρήση.

Η είδηση έρχεται την ώρα που δίνεται πραγματική μάχη σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου που μπορεί να δώσει τέλος στην πανδημία που πλήττει όλο τον πλανήτη και έχει ήδη κοστίσει πάνω από 1,25 εκατ. ανθρώπινες ζωές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ