Αλήθεια, πώς μπορεί να τα βγάζει πέρα κάποιος στην Κύπρο με μισθό κάτω των 2000 ευρώ;

Μια συμπατριώτισσά μας κάνει τη σούμα των μηνιαίων εξόδων ενός ατόμου που ζει στην Κύπρο και καλύπτει μόνο τις βασικές του ανάγκες, τα πάγια δηλαδή, και πάλι δεν βγαίνουν οι αριθμοί.

Article featured image
Article featured image

Αν είσαι άνω των 30 και ζεις μόνος σου στην Κύπρο μπορείς να καταλάβεις ήδη τι ακολουθεί πιο κάτω. Γνωρίζεις από πρώτο χέρι τι σημαίνει να πληρώνεις ενοίκιο, λογαριασμούς, τα ψώνια για το σπίτι και φυσικά τα σταθερά «απρόοπτα» που προκύπτουν ή ακόμα και τα προγραμματισμένα διαφορετικά έξοδα που προκύπτουν μήνα παρά μήνα.

Αν ζεις μόνος σου στην Κύπρο, σε δικό σου σπίτι δηλαδή, μπορείς να καταλάβεις πως ο κατώτατος μισθός που έχει καθοριστεί από το κράτος δεν φτάνει ούτε για το ενοίκιο, ενώ ακόμη και αν κάνεις δύο ή και τρεις δουλειές, το σύνολο των εσόδων σου αρκεί όσο για να πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου και να καλύπτεις τα πάγια έξοδά σου.

Η Ανθή Ερμογένους η οποία ζει στη Λεμεσό, έκανε μια όχι-και-τόσο πρόχειρη σούμα των μηνιαίων εξόδων ενός απλού κυπριακού σπιτικού και με απλά μαθηματικά κατέληξε σε αυτό που όλοι όσοι το βιώνουμε ξέρουμε, πως αυτά τα μαθηματικά δεν βγαίνουν.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της Ανθής Ερμογένους:

  • Τιμές ενοικίων στη Λεμεσό για ένα μικρό δυάρι, €800.
  • Τιμές ρεύματος για ένα νοικοκυριό ενός ατόμου, μέσος όρος ευρώ εκατόν εξήντα το δίμηνο (αν δεν είσαι σε μήνες που ανοίγεις κλιματιστικά, καλοριφέρ, σόμπες, ανεμιστήρες, θερμοσίφωνες). Δηλαδή, €180 το μήνα.
  • Τιμές φτηνότερου ίντερνετ στο σπίτι €45 τον μήνα.
  • Τιμές κινητής τηλεφωνίας τον μήνα (με το πακέτο για να έχεις πάρει και συσκευή που δεν μπορείς να την αγοράσεις cash όταν σπάσει η παλιά σου) €60 τον μήνα.
  • Τιμές νερού ευρώ εκατόν είκοσι το τετράμηνο, άρα €30 μήνιαία.
  • Τιμές καυσίμων μετακίνησης (άλλο τραύμα οι τιμές βενζίνης στο νησάκι) τουλάχιστον €200 τον μήνα.
  • Μέσος όρος προμηθειών σπιτιού για καθαριστικά, τρόφιμα, είδη σωματικής καθαριότητας [φρούτα, λαχανικά, ψωμιά, γαλοπούλες, κρέας, ψάρι, όσπρια, χαρτί υγείας, σαμπουάν, σαπούνια, σερβιέτες, ξυραφάκια, χλωρίνες, υγρό πιάτων, οδοντόκρεμες, χαρτί κουζίνας, σκόνη ρούχων, μαλακτικά, μωρομάντιλα, ζωμούς, ρίζι, ντοματοπολτούς, τυρί, βούτυρο, κριθαράκια, μακαρόνια, κιμά, κοτόπουλο, καφέ, γάλα, λεμονάδα, conditioner, σφουγγάρι, σκούπα, σφουγγαρίστρα, ασημόχαρτα, καλαμάκια, δυο κρασιά, τρία πατατάκια, πέντε σοκολάτες, βαφή μαλλιών στο σπίτι, σαπούνι χεριών, λεμόνι, αλάτι, λάδι τηγανίσματος και σαλάτας, πατάτες, γιαούρτι, ξύδι (ποιο από όσα είπα δεν είναι στα απολύτως απαραίτητα;] και σου εγγυούμαι θα ξαναχρειαστείς συμπλήρωμα στα ενδιάμεσα) μέσος όρος €300.
  • Ασφάλεια αυτοκινήτου, άδειες κυκλοφορίας, ΜΟΤ, σέρβις, φθορές ελαστικών, χίλια πεντακόσια το χρόνο, €130 το μήνα.
  • Γενέθλια, γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες πολύ κοντινών σε ένα καλό μήνα που δεν έπεσαν πολλά μαζεμένα (αποφεύγεις με δικαιολογίες να πας σε πιο ανοικτού κύκλου) €100.
  • Μέσος όρος έκτακτων αναγκών, γιατρών, φαρμάκων, λάδι αυτοκινήτου, επιδιορθώσεις ρούχων, συνδρομές, data, σπάσιμο οθόνης, καθαριστήρα, συσκευών, €80 το μήνα.

Αυτά είναι τα έξοδα χωρίς ψυχαγωγία, χωρίς τσιγάρα, χωρίς νύχια, χωρίς κτενίσματα, γυμναστήρια, χωρίς ντελίβερι, χωρίς βιβλία, χωρίς πλύσιμο αυτοκινήτου, χωρίς ούτε καν μικρές αγορές, κουρέματα, χωρίς ένα ποτό μετά τη δουλειά, ούτε καφέ, με προσφορές και με τρεις ώρες στην υπεραγορά να διαλέγεις το φτηνότερο από το κάθε τι, χωρίς ασφάλειες υγείας, ζωής, πυρκαγιάς, χωρίς δόσεις δανείων, χωρίς παιδιά, χωρίς νέο παλτό το χειμώνα, χωρίς να αναφερω τις εισφορες φορου εισοδηματος, χωρίς αγορές νέων εσωρούχων, καλσόν, body mist, λωρίδων αποτρίχωσης, χωρίς χόμπι, χωρίς καλέσματα φίλων στο σπίτι, με Panadol για τον πονόδοντο αντί οδοντίατρο, χωρίς αναλύσεις, χωρίς ΠΑΠ τεστ, τεστ κορωνοϊού, χωρίς καλή διατροφή, μόνο έκτακτα οικονομικά γεύματα, χωρίς να αγοράσεις ούτε αφροζούλα αν μπεις με μωρό δικό σου ή φίλων στο περίπτερο, χωρίς εκδρομές, χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ, δηλαδή χωρίς ΙΧΝΟΣ ποιότητας ζωής.

ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ, με πολύ κάτω από μέτριο βιοτικό επίπεδο, τα βασικά είναι -κάτι παραπάνω από- ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ βασικά έξοδα για ένα καταθλιπτικό standard of living τον μήνα.

  • €2000 (και κάτι) για στοιχειώδη και πολύ συντηρητική σούμα ΩΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

Αρχίστε να μιλάτε για αύξηση του κατώτατου πριν να αρχίσετε να μιλάτε για άστεγους και αυτόχειρες. Το €865 σας, είναι ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΕΙΚΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ σε όλες τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές Υπηρεσίες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ