Μια αλλιώτικη ματιά στο Influencer Marketing για το 2021

Η Action Global Communications έρχεται να μας δώσει τα δικά της golden tips στο κομμάτι του influencer marketing.

Article featured image
Article featured image

Η δυναμική και η δημοτικότητα των influencers έχει πλέον γίνει ξεκάθαρη τα τελευταία χρόνια, με πολλούς marketeers να αξιοποιούν ολοένα και περισσότερο το influencer marketing για να πετύχουν τους στόχους της εκστρατείας τους και να προσεγγίσουν το κοινό-στόχο τους. Το 2020, είναι ομολογουμένως μια διαφορετική χρονιά, μεταμορφώνοντας και προσαρμόζοντας τον τρόπο που ο εκάστοτε marketeer συνήθως προγραμμάτιζε και υλοποιούσε μια εκστρατεία. Τόσο η πανδημία, όσο και η εισαγωγή νέων εφαρμογών στα social media (όπως το TikTok), είναι απόδειξη ότι οι εταιρείες και τα brands πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο που πραγματοποιούσαν εκστρατείες influencer marketing μέχρι σήμερα, αν θέλουν να μείνουν στην πρώτη γραμμή.

Όντας πανέτοιμοι να αποχαιρετήσουμε το 2020, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά για το πώς οι marketeers μπορούν να αναθεωρήσουν και να αναβαθμίσουν τις πρακτικές τους στο influencer marketing, έτσι ώστε οι μελλοντικές τους εκστρατείες να αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η Action Global Communications, πρωτοπόρος στον κλάδο της επικοινωνίας στην Κύπρο και στο εξωτερικό, με την επιτυχή διεκπεραίωση περισσότερων από 100 εκστρατειών influencer marketing στην Κύπρο, βάσει της εμπειρίας και του expertise της, έρχεται να μας δώσει τα δικά της golden tips σε αυτό το κομμάτι.

Micro-influencers: Το μέλλον του Influencer Marketing

Οι micro-influencers είναι μια κατηγορία influencers που οι ακόλουθοί τους κυμαίνονται από 2,000 μέχρι 10,000 και εστιάζουν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία / αγορά, έχοντας ένα πιστό και engaged κοινό. Η διαφορά αυτών των influencers με αυτούς που έχουν περισσότερους ακόλουθους, πέραν από το κόστος το οποίο είναι φυσικά μικρότερο, είναι ότι προωθούν το προϊόν ή την υπηρεσία σε ένα κοινό το οποίο είναι πιθανόν όντως να δείξει ενδιαφέρον. Γιατί; Επειδή απλούστατα έχουν μεγαλύτερο engagement rate! Η σχέση που χτίζουν οι micro-influencers σε σύγκριση με τους macro-influencers ή celebrities είναι πιο προσωπική, μιας και υπάρχει συνεχής αλληλοεπίδραση με τους ακόλουθούς τους, οι οποίοι τους θεωρούν πιο αυθεντικούς και τους εμπιστεύονται περισσότερο. Συνεπώς, όταν κάποιος micro-influencer προτείνει ένα προϊόν ή κάνει endorse ένα brand, τότε οι πιθανότητες να δώσουν σημασία οι ακόλουθοί του, είναι αρκετά μεγάλες.

Storytelling και αυθεντικότητα

Τα brands πρέπει να καταλάβουν ότι μια πετυχημένη εκστρατεία με influencers δεν έχει να κάνει με κάποιον ο οποίος λέει «Μου αρέσει αυτό το προϊόν!». Όλοι έχουμε δει κάποιον influencer να το κάνει… και εκεί ακριβώς είναι που χάνουμε το στοίχημα για μια πετυχημένη εκστρατεία. Αντ' αυτού, οι influencers θα ήταν προτιμότερο να κάνουν την προώθηση του προϊόντος/υπηρεσίας μέσω storytelling με τρόπο που οι ακόλουθοί τους, τους έχουν συνηθίσει. Μια έρευνα από τη Hill Holliday έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημαντικότητα του story telling καθώς οι καταναλωτές όχι μόνον είναι πιο πιθανόν να αγοράσουν από μια εταιρεία η οποία έχει να πει μια καλή ιστορία για το brand της, αλλά επίσης είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμη περισσότερο για τα προϊόντα της.

Data-driven στρατηγική

Καθώς οι διαθέσιμοι προϋπολογισμοί μειώνονται σημαντικά λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, πολλοί marketeers βρίσκονται ολοένα και περισσότερο υπό πίεση στη διεκπεραίωση στρατηγικών που θα αποφέρουν καρπούς. Ακόμα και πριν από το Covid-19, εταιρείες αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα: πρόσβαση σε χρήσιμα και καίριας σημασίας στατιστικά για τους influencers. Ακόμη και αν οι ίδιοι οι influencers παρέχουν κάποια από τα στοιχεία των ακολούθων τους, υπήρχε πάντα ο προβληματισμός για το αν οι ακόλουθοι είναι αληθινοί ή ψεύτικοι, ενεργοί ή ανενεργοί. Επίσης, τα στοιχεία που μπορεί να δώσει ο ίδιος ο influencer είναι πολύ περιορισμένα, επομένως υπάρχει έντονη η ανάγκη για πιο αναλυτικά, sophisticated και αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Τα έγκυρα στατιστικά και πληροφορίες, ενημερώνουν την κάθε επιλογή και απόφαση για την εκστρατεία, διασφαλίζοντας ότι επιλέχθηκαν οι κατάλληλοι influencers που «μιλούν» στο κοινό-στόχο ενός brand. Πως γίνεται αυτό; Μέσω εξειδικευμένων εργαλείων – όπως είναι το Campaygn, στο οποίο έχει επενδύσει η ομάδα της Action Global Communications – που διαθέτουν στοιχεία και στατιστικά των influencers, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού ψεύτικων και ανενεργών ακόλουθων. Έτσι, γίνεται εφικτή μια data-driven στρατηγική στο influencer marketing, η οποία θα πετύχει τους στόχους της εκστρατείας, φέρνοντας παράλληλα το επιθυμητό Return On Investment. (ROI).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εξατομικευμένες και added-value υπηρεσίες influencer marketing, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Action Global Communications ή επικοινωνήστε με το influencer team στο Influencer@actionprgroup.com.

Study Link: https://squareup.com/us/en/townsquare/why-stories-matter-when-you-are-trying-to-sell

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ