Μια εικόνα από τη Μόρια ανάμεσα στις φωτογραφίες της χρονιάς

Μια πρόσφυγας, τα λιγοστά υπάρχοντά της υπό μάλης, ο τρόμος στο βλέμμα της, οι στάχτες και η δική μας ντροπή.

Article featured image
Article featured image

Η Μόρια. Ή καλύτερα η κόλαση της Μόριας. Μάς έκανε πολλές φορές να αναρωτηθούμε πού και πώς βαδίζουμε. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον προσφυγικό οικισμό της Λέσβου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οδήγησε ένα ολόκληρο νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους σε μεγαλύτερη απόγνωση, κατακαίοντας μαζί τα όποια ψήγματα εναπομείνασας ελπίδας.

Ανάμεσα στις εικόνες ντροπής που κυκλοφόρησαν τότε, ήταν και μια φωτογραφία του βραβευμένου φωτογράφου και φωτορεπόρτερ Ηλία Μάρκου, μέλους της Φωτογραφικής Εταιρείας, που βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στην πρώτη γραμμή των δραματικών εξελίξεων, απαθανατίζοντας με συγκλονιστικό τρόπο πρόσωπα και καταστάσεις.

Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι και η γυναίκα που αποτυπώνεται στη φωτογραφία, την οποία το πρακτορείο Reuters κατέταξε ανάμεσα στις φωτογραφίες της χρονιάς. Μια νεαρή γυναίκα, λίγα αγαθά υπό μάλης, πολύς τρόμος στο βλέμμα και ατέλειωτη αγωνία για την εκ νέου προσφυγοποίηση. Όπου γη και πατρίς. Όπου καμένη γη, όμως, τι;

m;oo.jpg



Ο φωτογράφος Ηλίας Μάρκου

Γεννήθηκε στη Λάρισα στις 15 Μαρτίου του 1978. Αν και από μικρός έτρεφε μια συμπάθεια προς τη φωτογραφία, συνειδητά άρχισε να ασχολείται με αυτήν πριν από τέσσερα χρόνια περίπου. Αφορμή υπήρξε η χειροκίνητη μηχανή μιας φίλης του και η μαγεία του ασπρόμαυρου φιλμ.

Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις. Τα θέματα που τον απασχολούν, μεταξύ άλλων, είναι το αστικό τοπίο και ο κοινωνικός ιστός που αναπτύσσεται σε αυτό. Εδώ και δυο χρόνια ζει στη Μυτιλήνη όπου έχει ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό τίτλο στο τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ