Ο Μπαμπινιώτης «χτυπά» ξανά - Πώς λέμε το click away και πώς το κούριερ

Θα μάθετε να μιλάτε ελληνικά θέλετε δεν θέλετε. Το καθηγητή θα τον σέβεστε. Τον καθηγητή.

Περίπου αυτό μας λέει το τελευταίο διάστημα ο ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος κάνει τη μία ανάρτηση μετά την άλλη, επιμένοντας στη χρήση ελληνικών λέξεων και όρων αντί για ξενόφερτων.

Σε νέο του «χτύπημα» αναφέρεται στο πώς θα πρέπει να λέμε το «click away», αφού ως γνωστόν τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα μπορούν να ανοίξουν με το σύστημα «click away», σύμφωνα με το οποίο, ο κόσμος θα κάνει ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά την παραγγελία του, και θα μπορεί να την παραλαμβάνει μετά από ραντεβού.


Συγκεκριμένα, έγραψε: «Στο πνεύμα τού να μιλάμε κατά το δυνατόν στους Έλληνες Ελληνικά και να καταλαβαίνουμε όλοι τι λέμε προτείνω: 

CLICK AWAY → παράδοση εκτός / παραλαβή εκτός (καταστήματος [εννοείται]

ΚΟΥΡΙΕΡ → ταχυδιανομέας

ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΜΕ ΚΟΥΡΙΕΡ → ταχυδιανομές

Μακάρι να υπάρξουν καλύτερες προτάσεις. Ας μού επιτραπεί και πάλι να λειτουργήσω ως μια αδύναμη φωνή τής «γλωσσικής συνείδησής» μας μήπως και κάποιοι οπαδοί των εύκολων λύσεων (μοιρολατρικής αποδοχής περίπου ως δεδομένων των ξένων λέξεων και ονομασιών) πιστέψουν ότι δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε γελοίο να δοκιμάσουν τις ελληνικές αποδόσεις —όχι, κατ’ ανάγκην, τις δικές μου∙ μπορεί να υπάρξουν καλύτερες. (Οι «εραστές τής γλωσσικής πλάκας», που βρίθουν στην χώρα μας λόγω περιορισμένης γλωσσικής ευαισθησίας, ας συνεχίσουν την πλάκα τους, είναι χρήσιμη κι αυτή για να μετράμε τα όρια τής ένοχης ανοχής μας).

Θα επιμείνω να το λέω: Για να αντέξουν γλωσσικά και να μην αλλοιωθούν οι μικρές (δηλ. οι ολιγότερο ομιλούμενες) γλώσσες χρειάζονται μεγάλες αντοχές! Αυτό ισχύει και για την Ελληνική. (Αλλιώς είναι τα πράγματα σε μεγάλες χώρες με περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες όπως τα Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά κ.λπ.)».

Στο πνεύμα τού να μιλάμε κατά το δυνατόν στους Έλληνες Ελληνικά και να καταλαβαίνουμε όλοι τι λέμε προτείνω: CLICK AWAY...

Δημοσιεύτηκε από Γεώργιος Μπαμπινιώτης στις Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ