Έτσι λειτουργούν τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε ένα σύντομο άρθρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Article featured image
Article featured image



Πιο κάτω όλες οι πληροφορίες του άρθρου που μοιράστηκε και ο Δρ Χρήστος Πέτρου, αναπληρωτής καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αλλά και ο Δρ Νικόλας Διέτης, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.



Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19;


Η λειτουργία των εμβολίων βασίζεται στην προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου (της φυσικής άμυνας του οργανισμού) να αναγνωρίζει συγκεκριμένη νόσο και να προστατεύεται ενάντια σ’ αυτήν.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΟΣΙΑΣ

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 αφορά την πρόκληση απόκρισης ενάντια σε μια πρωτεΐνη (είτε ολόκληρη είτε τμήμα αυτής) η οποία βρίσκεται μόνο στον ιό που προκαλεί την COVID-19. Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο δημιουργείται ανοσοαπόκριση. Τα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 χρειάζονται δύο δόσεις για τη δημιουργία ανοσίας. Εάν το άτομο προσβληθεί αργότερα από τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει. Έπειτα, είναι ήδη προετοιμασμένο να του επιτεθεί.



ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


ΕΜΒΟΛΙΑ ΝΟΥΚΛΕΪΚΟΥ ΟΞΕΟΣ (MRNA) BIONTECH/PFIZER | MODERNA | CUREVAC

Ο εν λόγω τύπος εμβολίου περιέχει μέρος των «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν μια πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.



Εμβόλια βασισμένα σε πρωτεΐνη: SANOFI/GSK

Αυτός ο τύπος εμβολίου περιέχει τμήματα μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό. Τα τμήματα αυτά αρκούν ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου να αναγνωρίσει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και να ανταποκριθεί με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.



Εμβόλια ιικού φορέα: ASTRAZENECA ¦ JOHNSON & JOHNSON

Ο εν λόγω τύπος εμβολίου χρησιμοποιεί έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της COVID-19. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.


ΕΑΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΚΤΕΘΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ COVID-19, Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΣΤΗΝ COVID-19. Η ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΛΟΙΠΟΝ, ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Ή ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα σας, δείτε το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών (vaccine scheduler) του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και επισκεφτείτε τις επίσημες ιστοσελίδες για τον εμβολιασμό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

https://vaccination-info.eu/el

https://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/

https://vaccination-info.eu/el/axiopistes-piges

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ