Στο παραπέντε για τις πρώτες δόσεις εμβολίου και η Κύπρος

Οι υπερκαταψύκτες που θα φυλάσσεται και το κόστος του.

Στο πλαίσιο των απαντήσεων που έδωσε το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με τον κορωνοϊό, ξεκαθάρισε και το ζήτημα του κόστους των εμβολίων για τον covid-19, όπως και άλλα θέματα επικαιρότητας.

Στην Κύπρο, λοιπόν, ο πληθυσμός που επιθυμεί να εμβολιαστεί θα λάβει το εμβόλιο δωρεάν ενώ πρόθεση της Κυβέρνησης αφορά πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, εφόσον πρόκειται για ζήτημα Δημόσιας Υγείας.

Έτσι, θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός εμβολιασμού μέσω των Κέντρων Εμβολιασμών που υπάρχουν ήδη στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα και τις τμηματικές παραδόσεις των εμβολίων σε συνδυασμό με την ιεράρχηση των κατηγοριών που θα πρέπει να το λάβουν, δωρεάν.

Επιπρόσθετα, όπως ενημερώνεται το SigmaLive η χώρα μας έχει προμηθευτεί από την εταιρεία Pfizer δυο υπερκαταψύκτες για αποθήκευση των εμβολίων της εταιρείας. Πρόκειται για τα πιο «ευαίσθητα» εμβόλια ως προς την αποθήκευσή τους, αφού απαιτούν ειδικές συνθήκες.

Η εταιρεία δίνει κατευθυντήριες οδηγίες στις χώρες τόσο για το πώς θα αποθηκεύσουν τα εμβόλια όσο και για το πώς θα τα παραλάβουν και θα τα διανείμουν. Οι δυο υπερκαταψύκτες θα βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, για τα εμβόλια νέας τεχνολογίας όπως της Pfizer, η φύλαξη και μεταφορά διέπεται από πολύ ιδιάζουσες και ευαίσθητες συνθήκες και θα φυλαχθούν σε ψυγεία και χώρους ειδικά διαμορφωμένους, και θα μεταφέρονται στα σημεία εμβολιασμού με συγκεκριμένη διαδικασία.

Τα εμβόλια που βρίσκονται σε τελικό στάδιο για αδειοδότηση και κυκλοφορία παρασκευάζονται με πολύ συγκεκριμένες τεχνολογίες. Η διαθεσιμότητα του εμβολίου θα εξαρτηθεί από το ρυθμό παραγωγής της κάθε εταιρείας , ενώ η μεταφορά και φύλαξή τους θα γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα δέσει η παρασκευάστρια εταιρεία κατά την αδειόδότησή τους.

Η κυκλοφορία ενός φαρμακευτικού προϊόντος και στον ιδιωτικό τομέα εξαρτάται από την πρόθεση του Κάτοχου Αδείας Κυκλοφορίας, αφού εξασφαλίσει μέγιστη χονδρική τιμή πώλησης και διασφαλίσει την ασφαλή διανομή και χορήγησή του.

Με πληροφορίες sigmalive/Φρόσω Βιολάρη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ