Ένας χρόνος από όταν ξέσπασε η πανδημία στη Γιουχάν

Κάτοικοι θυμούνται και εξιστορούν αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο που έμελλε να «διαλύσει» όλο τον πλανήτη.

Article featured image
Article featured image

Μέσα προς τέλη Δεκεμβρίου 2019 κανείς και τίποτα δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε κατά προσέγγιση πως θα ήταν ο πλανήτης ένα χρόνο μετά από κάτι το οποίο στην αρχή έμοιαζε με κάτι περίεργο μέχρι και αστείο.

Η Γιουχάν, η κινεζική πόλη που ξεκίνησαν όλα, πλέον φαίνεται να έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, με τους πολίτες της ωστόσο να προσπαθούν να ξεπεράσουν ακόμα το σοκ του εγκλεισμού και της παράνοιας που βίωσαν για μεγάλο διάστημα, έως ότου ελέγξουν την πανδημία. Η πόλη των 11 εκατομμυρίων αναγκάστηκε να εισέλθει σε ολικό lockdown για μήνες ούτως ώστε να γλιτώσει από τον τότε «αόρατο εχθρό».

Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, τα εστιατόρια, οι εμπορικοί δρόμοι και τα μπαρ είναι γεμάτα, αλλά οι ντόπιοι εξακολουθούν να βιώνουν τον μόνιμο αντίκτυπο του lockdown στην ψυχική υγεία και στην εργασία τους.

Το Reuters ζήτησε από τους πολίτες στη Γουχάν να μοιραστούν εικόνες και βίντεο που φύλαξαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού και τις προσωπικές τους ευχές για το 2021, καθώς η πόλη πλησιάζει στο να κλείσει ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Jiang Honghua -  Προμηθεύτρια τροφίμων

.

15fe6290e0de5b.png

«Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ολόκληρη η οικογένειά μου ήταν μαζί, ήταν κάτι πολύ σπάνιο και ένιωσα πολύ χαρούμενη», είπε η Jiang, μοιράζοντας φωτογραφίες των παιδιών της που παίζουν. «Νόμιζα ότι το 2020 ήταν εντάξει - ένιωσα τυχερή που μπορούσα να διατηρήσω τα προς το ζην ολόκληρης της οικογένειας. Ελπίζω το 2021 να έχω καλή δουλειά».



Zhang Xinghao – Τραγουδιστής

1w.jpg


«Εκείνη την εποχή, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα στο σπίτι. Ήταν πολύ βαρετό, οπότε σκέφτηκα ότι έπρεπε να γράψω μουσική και να τραγουδώ ούτως ώστε να έχω λίγη διασκέδαση στη ζωή μου.

«Με έκανε να σκεφτώ πολλά πράγματα και είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που έχω βιώσει μια τέτοια καταστροφή».

«Η επιδημία δεν πρέπει να αγνοηθεί. Βλέπω ότι οι ειδήσεις στο εξωτερικό κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ ισχυροί. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε αρκετά ευάλωτοι».




Duan Ling – Επιχειρηματίας

2w.jpg

Ο σύζυγος της Duan, Fang Yushun, βρέθηκε θετικός στον κορωνοιό τον Φεβρουάριο ενώ εργαζόταν ως χειρουργός.

«Είχα τα γενέθλιά μου την ημέρα που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Πέρασε μια ολόκληρη μέρα φτιάχνοντας ένα βίντεο για να μου στείλει, ένιωσα πολύ συγκινημένη».

«Έχουμε βιώσει πολλά πράγματα το 2020 και θέλω να αποχαιρετήσω αυτή τη χρονιά. 


Lai Yun -  Ιδιοκτήτης εστιατορίου

3w.jpg

«Αυτή τη στιγμή, ο καθένας μας στη Γουχάν αισθάνεται ότι ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα. Το κλείσιμο της πόλης μοιάζει σαν χθες».

Ο Lai είπε ότι λατρεύει τις αναμνήσεις των παιδιών του κατά την περίοδο του lockdown που έκαναν παραστάσεις στο σαλόνι.

Ο Lai πρόσθεσε: «Ένα υγιές σώμα είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ