Στη Φιλανδία έφτιαξαν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για να προσελκύσουν ξένους εργαζομένους

Κοίτα να δεις κάτι πράγματα που συμβαίνουν σε άλλες χώρες!

Η Φινλανδία δέχθηκε περισσότερες από 5.300 αιτήσεις μέσα σε έναν μήνα, για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκατάστασης στη χώρα για 90 ημέρες. Το πρόγραμμα προσφέρει σε ξένους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας και τις οικογένειές τους την ευκαιρία να εγκατασταθούν στη χώρα για 90 ημέρες, προκειμένου να δουν αν θέλουν να μεταναστεύσουν εκεί.

«Δεν είμαστε στην κορυφή πολλών λιστών μετεγκατάστασης, αλλά ξέρουμε ότι όταν έρχονται οι άνθρωποι εδώ, τείνουν να μένουν», δήλωσε η Γιοχάνα Χούρε, του Helsinki Business Hub, το οποίο κατέστρωσε αυτή την καμπάνια. «Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός παγκοσμίως για ταλέντα, οπότε έπρεπε να σκεφτούμε καινοτόμα», συμπλήρωσε.

Το πρόγραμμα έχει προκαλέσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ και τον Καναδά, από όπου προέρχονται το 30% των αιτήσεων, σύμφωνα με την Χούρε, ενώ υπάρχει αίτηση ακόμη και από το Βανουάτου.

Οι περισσότεροι έχουν οικογένεια και θέλουν να δουλέψουν εξ αποστάσεως για τον σημερινό εργοδότη τους, τουλάχιστον αρχικά. Περισσότεροι από 800 είναι επιχειρηματίες που θέλουν να ιδρύσουν startups, 60 είναι επενδυτές και οι υπόλοιποι αναζητούν μία δουλειά.

Η Φινλανδία διαθέτει έναν αναπτυσσόμενο τομέα startups, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ είναι η χώρα με τις περισσότερες κατά κεφαλήν ψηφιακές startups στον κόσμο. Επίσης, πολυεθνικές όπως η Google, η Bayer και η GE Healthcare άνοιξαν πρόσφατα εγκαταστάσεις στη χώρα.

Το πρόγραμμα «90 Day Finn», που έχει κλείσει πλέον, θα προσφέρει σε όσους εγκριθούν όλα τα απαραίτητα επίσημα έγγραφα, κατάλληλη στέγη, σχολείο ή φροντίδα για τα παιδιά, παροχές για τηλεργασία, αλλά και βοήθεια για μόνιμη παραμονή μεταξύ άλλων.

«Ήταν μία σπουδαία καμπάνια για την ανάδειξη της Φινλανδίας. Είναι μία πρακτική προσέγγιση. Ο τεχνολογικός τομέας εδώ ευημερεί πραγματικά. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μπορεί να δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας το 2021. Χρειαζόμαστε ταλέντα», δήλωσε ο Γιόνας Χάλα του Business Finland, οργανισμού που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας και Οικονομίας.

Οι ενδιαφερόμενοι, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, δεν ελκύονται μόνο από τις προοπτικές δουλειάς, αλλά από το σύστημα υγείας, τη «γενναιόδωρη» γονική άδεια, την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, όπως και από τη μικρή απόσταση από τη φύση και τη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με τον Χάλα.

Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ